Nemecko nezmenilo odmietavý postoj k spoločným dlhopisom

Berlín 22. mája (TASR) – Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej nezmenila svoj názor a naďalej odmieta návrh na vydávanie spoločných dlhopisov 17 krajín eurozóny. Uviedol to dnes vysokopostavený nemecký predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.
Nový francúzsky prezident Francois Hollande chce pritom túto tému otvoriť na neformálnom stretnutí európskych lídrov 23. mája v Bruseli. Cieľom schôdze však nie je dosiahnuť zásadné rozhodnutie, ale skôr začať diskusiu o návrhoch na podporu ekonomiky a vyriešenie dlhovej krízy tak, aby sa členské štáty mohli k nim vyjadriť do polročného summitu Európskej únie (EÚ) koncom júna.
Berlín napriek tlaku Francúzska a ďalších krajín eurozóny zostáva neoblomný a odkazuje, že svoj odmietavý postoj k tzv. eurobondom nezmení ani na konci júna.
Okrem toho podľa vládneho zdroja Nemecko nevidí ani dôvod, prečo by mali európski lídri na stredajšom (23. 5.) stretnutí diskutovať o zmiernení rozpočtových cieľov pre veľmi zadlžené krajiny, ako sú Grécko a Španielsko, a už vôbec nie, prečo by mali hľadať nové spôsoby, ako rekapitalizovať zraniteľné banky.
Francúzsky minister financií Pierre Moscovici zase minulý týždeň varoval, že jeho krajina nepodpíše Európsky pakt o fiškálnej disciplíne, ak sa nerozšíri o ďalšie body, a to predovšetkým o záväznú podporu hospodárskeho rastu. To by znamenalo obnovenie diskusie o pakte, čo Nemecko odmieta, je však ochotné pripojiť sa k rozumným návrhom na podporu ekonomiky.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy