Medicínsko-technickí pracovníci chcú rokovať o platoch

Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov požaduje rovnaké mzdové podmienky pre povolania, ktoré sú na identickej vzdelanostnej úrovni ako sestry, s platmi sestier. Presadzovať to bude aj na rokovaniach o spoločnom zákone pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorý plánuje pripraviť ministerstvo zdravotníctva.

Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) požaduje rovnaké mzdové podmienky pre povolania, ktoré sú na identickej vzdelanostnej úrovni ako sestry, s platmi sestier. Presadzovať to bude aj na rokovaniach o spoločnom zákone pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorý plánuje pripraviť ministerstvo zdravotníctva. Zákon by mal zároveň garantovať platové podmienky všetkých skupín zdravotníckych zamestnancov.

„Ľudia sa búria pre veľmi zlé pracovné podmienky a pre platy. Zdravotnícky záchranár, zdravotnícky laborant alebo rádiologický technik majú také isté vzdelanie ako sestry, ale ich príjmy sú výrazne nižšie. Platy týchto skupín by sa mali dorovnať. Na ostatné zložky sa zabúda, ale títo pracovníci sú pre pacienta určite nemenej dôležití ako sestra či lekár,“ uviedla pre agentúru SITA prezidentka SK MTP Janka Strápková. Komora podľa jej slov veľký zákon pre všetkých zdravotníckych pracovníkov podporuje a chce sa podieľať na jeho kreovaní.

„Ak by sa situácia nezmenila a zostane to v tejto rovine, asi sa nevyhneme nátlakovým akciám,“ pripúšťa Strápková. Štrajk ale považuje za poslednú možnosť presadzovania požiadaviek medicínsko-technických pracovníkov, hoci títo zamestnanci sú už v súčasnosti „veľmi podráždení“ a viacerí z nich po nátlakových akciách volajú. Prísľuby na riešenie ich problémov dostali síce od exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), tie sa však nenaplnili. S novou ministerkou zdravotníctva zatiaľ nerokovali, stretnutie im prisľúbila koncom mája. SK MTP zastrešuje približne 20 tis. zdravotníckych pracovníkov 13-tich povolaní, napríklad zdravotníckych a farmaceutických laborantov, rádiologických technikov, zdravotníckych záchranárov, sanitárov, diétnych sestier, dentálnych hygieničiek, asistentov, očných optikov či masérov.

„Ministerka o požiadavkách komory medicínsko-technických pracovníkov vie, na túto tému sa s nimi už aj neformálne rozprávala. Na každom stretnutí, ktoré Zuzana Zvolenská mala pri rokovaní o platoch sestier, vzišla aj jednotná potreba riešiť platy zdravotníkov novým jedným zákonom. MZ SR už avizovalo nutnosť riešiť túto otázku, ale riadnym spôsobom, kde budú prizvané všetky strany, ktoré budú mať možnosť vidieť aj ekonomické možnosti štátu, ako aj riešiť svoje požiadavky spoločne naprieč celým zdravotníctvom. O tejto téme bude MZ SR rokovať aj na oficiálnom stretnutí so Slovenskou komorou medicínsko-technických pracovníkov,“ reagovala rezortná hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Vlastné platové zákony zatiaľ majú iba lekári a sestry, vyššie mzdy garantované zákonmi si vybojovali počas predchádzajúcej vlády za ministrovania Ivana Uhliarika. Pre nedostatok zdrojov sú ale s uplatňovaním zákona v praxi problémy. Viaceré komory sa týmto cítia diskriminované, prijali by zákon, ktorý by definoval aj ich platové podmienky.

Súvisiace články

Aktuálne správy