Na spoplatnených stránkach job-24.sk a job-24.cz prácu ľudia nenájdu

Poprad 22. mája (TASR) – Na spoplatnených stránkach job-24.sk a job-24.cz prácu nezamestnaní ľudia nenájdu. Tvrdí to Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) so sídlom v Poprade, na ktorú sa obracajú ľudia uvedení do omylu.
„Sme s manželkou nezamestnaní a hľadáme si prácu aj cez internet. Skúšame všetky agentúry, ktoré ponúkajú pracovné ponuky. Prešli sme ich už asi sto a medzi nimi bola aj stránka job-24.sk, kde sme zaslali životopisy. Nikde nebolo napísané, že stránka je spoplatnená. V každej agentúre je potrebná registrácia a s faktom, že stránka je spoplatnená, som vôbec nebol oboznámený,“ sťažuje sa pán Andrej na ďalšiu z pochybných stránok kopírujúcich pochybné konanie verejnosti známe z kauzy 60-eurových faktúr.
Hoci sa prípadom zaoberalo už Ministerstvo spravodlivosti SR, Ministerstvo hospodárstva SR, Slovenská obchodná inšpekcia, Generálna prokuratúra, polícia i súdy, mediálne známa kauza 60-eurových faktúr  sa podľa S.O.S. zďaleka nekončí. Po básničkách, softvéroch, kalendároch, hrách, hokejových výsledkoch a rýchlych pôžičkách je tu ďalšia pasca v podobe skryto spoplatnených webových stránok na hľadanie práce. Spoločnosť Flavio Contrepacore and Co. Limited sídliaca na Seycheloch sa tentoraz podľa Michala Fábera z S.O.S. zamerala na obzvlášť zraniteľnú skupinu spotrebiteľov, na nezamestnaných. Okrem pracovných inzerátov, ktoré sú na iných stránkach voľne a bezplatne dostupné, láka spotrebiteľov na registráciu aj výhra dovolenky na Malte.   
„Upozorňujeme spotrebiteľov, aby si pred registráciou na stránky www.job-24.sk a www.job-24.cz pozorne prečítali všeobecné obchodné a užívateľské podmienky a všeobecné užívateľské informácie (VOP), najmä článok III. bod 7. Je tam uvedené, že užívateľ stránky sa zaväzuje uhradiť 4 eurá mesačne, je viazaný zmluvou na 24 mesiacov a zaplatí aj aktivačný poplatok vo výške 1,95 eura,“ zdôraznil Fáber. Stránka je spotrebiteľom k dispozícii, iba ak vyjadria súhlas s oboznámením sa s VOP. Fáber preto odporúča vo vlastnom záujme nenavštevovať ani nepoužívať tieto internetové stránky.
Podľa právneho názoru S.O.S. Poprad ide zo strany autorov podobných stránok o konanie so znakmi pokusu o trestný čin podvodu podľa ustanovení trestného zákona za predpokladu, že bude páchateľom dokázaný úmysel obohacovať sa podvádzaním občanov. Generálna prokuratúra SR v septembri 2011 vyzvala spotrebiteľov, ktorí boli v tejto súvislosti uvedenou alebo aj inou obchodnou spoločnosťou nútení k úhrade fiktívnych súm, aby vymáhané čiastky neuhrádzali, a túto skutočnosť oznámili na ktorejkoľvek prokuratúre v SR alebo na polícii. Kompletný zoznam stránok, ktoré si spoločnosť zaregistrovala, nájdete aj na internetovej stránke S.O.S.

Súvisiace články

Aktuálne správy