Prípadná privatizácia Slovak Telekomu by bola pre BCPB impulzom

Vedenie bratislavskej burzy sa bude podľa jej generálnej riaditeľky Márie Hurajovej snažiť získať podporu, aby do prípadného predaja podielov štátu bola zapojená aj bratislavská burza.

Prípadná privatizácia časti akcií spoločnosti Slovak Telekom aj prostredníctvom Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB) by bola správnym impulzom pre naštartovanie slovenského kapitálového trhu. Konštatuje to generálna riaditeľka burzy Mária Hurajová, podľa ktorej sa vedenie burzy bude snažiť získať podporu, aby do prípadného predaja podielov štátu bola zapojená aj bratislavská burza. „Časť emisie Slovak Telekomu, keby prišiel na burzu, by bola impulzom. Jednak by tu bola nová emisia, ktorá by mohla vyvolať obrovský záujem, či už individuálnych investorov alebo inštitucionálnych, a zároveň by bola práve tým vhodným impulzom na oživenie,“ povedala na utorňajšej tlačovej besede Hurajová.

Ak by sa aj akcie spoločnosti Slovak Telekom predávali cez burzu, Hurajová nepredpokladá, že by cieľovým umiestnením emisie mala byť len bratislavská burza. Privatizovanie takto veľkého podielu by si podľa jej slov vyžadovalo správne nastavenie záberu investorov z viacerých krajín.

Burza cenných papierov v Bratislave už vytvorila, aj v súvislosti so záujmom bývalej vlády predávať podiely v niektorých spoločnostiach prostredníctvom kapitálového trhu, technické podmienky na duálny listing českých cenných papierov. Akcie, ktoré sú registrované v českom depozitári cenných papierov, tak môžu byť obchodované už aj na bratislavskej burze a obchody je možné aj vyrovnať. V tomto trende chce BCPB pokračovať a plánuje vytvoriť technologické prepojenie aj s centrálnym depozitárom vo Varšave.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský v utorňajšom rozhovore pre denník Sme pripustil, že vláda doprivatizuje podiel v spoločnosti Slovak Telekom, kde štát vlastní 49 percentný podiel. „Slovak Telekom je na to jednoznačne najzrelší…Možnosť štátu zasahovať do riadenia je v Telekome dlhodobo minimálna, a preto sa mi zdá zbytočné, aby tam mal nejaký podiel,“ uviedol Malatinský. Minister už „akademicky“ hovoril s premiérom Robertom Ficom o tom, či by sa táto transakcia nedala zrealizovať cez burzu. „Privatizácie by boli oveľa transparentnejšie, keby sme využívali tieto burzové metódy. Vyhli by sme sa otázkam, prečo sme to predali tomu či onomu, či náhodou neprišiel niekto s nejakým kufríkom. Keď je to na burze, tak kufrík nepomôže,“ konštatoval Malatinský.

Doprivatizovať Slovak Telekom plánovala už minulá vláda Ivety Radičovej. Malatinský pripúšťa predstavu, že by za dopredaj Slovensko získalo miliardu eur, ako plánoval exminister hospodárstva Juraj Miškov. Väčšinovým akcionárom Slovak Telekomu je nemecký Deutsche Telekom, 51­percentný balík akcií kúpil od štátu v roku 2000 za prvej vlády Mikuláša Dzurindu za jednu miliardu eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy