Ficova vláda podľa SaS zníži penzie lepšie zarábajúcim

Vláda Roberta Fica nadpriemerne zarábajúcim zníži ich budúce dôchodky. Ako na tlačovej besede ďalej upozornil poslanec za SaS, bývalý minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál, stane sa tak po avizovanom znížení súčasných 9-percentných príspevkov do druhého piliera a súčasnom zvýšení solidarity v štátnom, priebežnom pilieri. Kým s vyššou solidaritou v priebežnom pilieri Mihál súhlasí, pri znižovaní váhy druhého piliera v penzijnom systéme je proti. „Politika Smeru je politika zlodejov dôchodkov,“ zdôraznil. Súčasná vláda chce podľa neho pokračovať v reforme prvého piliera, ktorú pripravila vláda Ivety Radičovej. „Práve preto je veľmi dôležitá úloha a sila druhého piliera, ktorý má svojou jasnou zásluhovosťou tým, ktorí majú nadpriemerné zárobky, vynahradiť určitú stratu pri dôchodku z prvého piliera,“ povedal Mihál.

Podľa prepočtov strany SaS by 31-ročná osoba s príjmom 1 000 eur mala pri súčasnom legislatívnom nastavení z prvého piliera dôchodok 250 eur a z druhého piliera by k tomu dostala na dôchodok 270 eur. Spolu by tak dvojpilierová penzia predstavovala 520 eur. Ak vláda Roberta Fica zníži príspevok do kapitalizačného piliera zo súčasných 9 % na 6 %, penzia z druhého piliera pre tohto človeka klesne o tretinu na 180 eur. Pri plánovanom presune 3 % z hrubej mzdy z druhého do prvého piliera a súčasnom zvýšení solidarity v prvom pilieri, čo by malo priniesť nižšie penzie pre ľudí zarábajúcich nadpriemernú mzdu, by spomínaná osoba podľa prepočtov SaS zo štátneho piliera dostala 333 eur. Spolu by tak jej penzia činila 503 eur a bola by tak o 17 eur nižšia, ako by tomu bolo za súčasných podmienok.

Pri 31-ročnej osobe s príjmom 1 600 eur by dvojpilierová penzia podľa prepočtov SaS na základe aktuálneho nastavenia penzijného systému tvorila 808 eur, z čoho by 376 eur bolo z prvého piliera a 432 eur z druhého piliera. Ak by terajšia vláda oslabila druhý pilier o 3 % z hrubej mzdy, tieto prostriedky presunula do priebežného systému a súčasne by zvýšila solidaritu v štátnom pilieri, tak by celková penzia tejto osoby predstavovala 779 eur. Oproti súčasnému stavu je to pokles o 29 eur.

Súčasná vláda má ambíciu znížiť súčasné 9-percentné príspevky do druhého piliera so zámerom posilniť štátny, priebežný pilier. Na pondelkovom okrúhlom stole o druhom dôchodkovom pilieri to uviedol štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Jozef Burian. „Bude to najneskôr od januára budúceho roka,“ povedal. Podľa neho ide o konsolidačné opatrenie, ktoré nebude mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku. „Nechcem dnes hovoriť o nejakom percente, určite budeme hľadať inšpiráciu v Poľsku, keď znížili zo 7,3 na 2,3 percenta,“ povedal. Inšpiráciou podľa neho môže byť aj Česká republika, ktorá zaviedla 3-percentný druhý pilier za podmienky, že si ďalšie dve percentá pridá sporiteľ z vlastných prostriedkov.

Ministerstvo práce sa podľa neho zaoberá znížením počtu fondov zo súčasných štyroch na dva, jeden garantovaný a druhý negarantovaný. „Zníženie počtu fondov je relatívne rozumná vec,“ povedal. Kabinet chce tiež podľa Buriana zaviesť dobrovoľný vstup do kapitalizačného piliera pre mladých ľudí, pričom otvorenou otázkou zostáva samotné nastavenie tejto dobrovoľnosti. Opätovné otvorenie druhého piliera označil za diskutabilné, keďže to podľa štátneho tajomníka nedáva systému dôveryhodnosť.

Štátny, priebežne financovaný dôchodkový pilier čaká v budúcnosti posúvanie veku odchodu do dôchodku, zvyšovanie dôchodkov o dôchodcovskú infláciu a posilnenie solidarity. Vek odchodu do dôchodku by sa mal podľa Buriana upravovať podľa toho, ako sa bude zvyšovať priemerný vek dožitia. Takáto zmena by podľa Buriana mala nastať po roku 2016, teda v novom volebnom období.

V najbližších rokoch sa majú dôchodky podľa štátneho tajomníka rezortu práce a sociálnych vecí zvyšovať o rovnakú pevnú sumu. Má ísť však len o dočasné opatrenie, ktoré sa bude zrejme uplatňovať len v súčasnom volebnom období. V budúcnosti by sa malo podľa Buriana prejsť na tzv. dôchodcovskú infláciu. V súčasnosti sa pritom dôchodky zvyšujú z polovice podľa rastu priemernej mzdy a z druhej polovice podľa inflácie. K zvyšovaniu penzií o dôchodcovskú infláciu by sa malo podľa neho dospieť tak, že sa bude pri stanovovaní percenta zvyšovania dôchodkov postupne znižovať váha rastu priemerných miezd a postupne zvyšovať váha inflácie.

Ministerstvo práce tiež plánuje posilniť solidaritu v priebežnom pilieri. Kým v súčasnosti sa redukujú dôchodkové nároky tých ľudí, ktorí počas života zarábajú viac ako 1,25-násobok priemernej mzdy na Slovensku, v budúcnosti by sa to podľa Buriana mohlo týkať všetkých, ktorých zárobky sú nad úrovňou priemernej mzdy na Slovensku. Súčasné nastavenie prvého piliera totiž považuje za príliš zásluhové. „Solidarita v prvom pilieri musí byť väčšia,“ povedal. Pre nadpriemerne zarábajúcich by to znamenalo, že ich priznané dôchodky budú v budúcnosti nižšie, ako by boli tie, ktoré by im Sociálna poisťovňa priznala podľa súčasného nastavenia systému.

Predseda SaS Richard Sulík sa v polovici februára vyjadril, že druhý dôchodkový pilier bol nastavený príliš štedro. Sulík bol v čase prijímania dôchodkovej reformy poradcom ministra financií Ivana Mikloša. „Na rozhodujúcej porade som argumentoval, že Estónsko vyčlenilo štyri percentá a my chceme hneď desať. Keď potom našiel minister Ľudovít Kaník s Ivanom Miklošom kompromis na deviatich, tiež som vravel, že to je veľa a myslím si to aj dnes,“ povedal Sulík v rozhovore pre agentúru SITA. Napriek tomu by už Sulík existujúci systém nemenil. „Aspoň to vyvolá tlak nastaviť penzijné financovanie riadne a riadne riešiť aj náš demografický vývoj. A dá sa to,“ vysvetlil vo februári líder liberálov.

Súvisiace články

Aktuálne správy