EÚ potrebuje podľa Lidingtona prorastovú stratégiu

Slovensko aj Veľká Británia sa zhodujú v tom, že Európska únia okrem striktnej fiškálnej konsolidácie potrebuje aj silnú prorastovú politiku. Povedali to po spoločnom rokovaní štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Javorčík a britský minister pre Európu David Lidington.

Únia potrebuje okrem stabilizácie rozpočtov aj silnú prorastovú politiku. Zhodli sa na tom počas pondelňajšieho rokovania štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Javorčík a britský minister pre Európu David Lidington. Podľa Lidingtona je zodpovedná konsolidácia potrebná, sama však na lepšiu budúcnosť stačiť nebude. „Európa sa musí zamerať na politiku rastu, aby dala ľuďom nádej do budúcnosti,“ povedal po rokovaní novinárom s tým, že takáto politika by mala viesť k posilneniu jednotného trhu, obchodu Európy so zvyškom sveta a k regulácii, ktorá nebude obmedzovať podniky v raste a prijímaní nových zamestnancov.

Dôležitým faktorom aj pri ďalšom vývoji však bude aj situácia v Grécku. Napriek tomu, že Veľká Británia nie je členom eurozóny, jej problémy sa jej rovnako značne dotýkajú. Podľa Lidingtona totiž až 40 % obchodu realizuje Británia práve so 17 členmi menovej únie. Rozhodnutie je však v rukách gréckych voličov, zhodli sa Lidington aj Javorčík. „Podmienky pre Grécko sú jasné a myslím, že z našej strany nie je záujem, aby sa v budúcnosti nejakým spôsobom z nich zľavovalo. Rozhodnutie je v rukách gréckeho obyvateľstva v nastávajúcich voľbách. Je dôležité, aby toto rozhodnutie bolo založené na konkrétnych faktoch, aby si aj obyvatelia uvedomovali, čo ich hlas bude do budúcnosti znamenať,“ povedal štátny tajomník rezortu zahraničných vecí.

Názory oboch strán sa však rôznia pri diskusiách o novom rozpočte EÚ na roky 2014 až 2020. Kým Briti sú proti navyšovaniu rozpočtu únie a zmenách v kohéznej politike, slovenská strana kohéznu politiku obhajuje. „My sme v skupine krajín priateľov kohézie. Samozrejme Spojené kráľovstvo vystupuje skôr z pozície čistého platcu. Nachádzame sa vo fáze, kedy treba hľadať určité prieniky, preto aby sme do konca roka dosiahli dohodu, ktorá bude kompromisom pre všetkých 27 krajín,“ tvrdí Javorčík.

Podľa Lidingtona je totiž problém pred britským voličom obhajovať navyšovanie rozpočtu únie, keď na druhej strane v národom rozpočte pociťujú Briti výrazné škrty aj v sociálnej oblasti, platoch zamestnancov štátnych inštitúcií. Základom by však podľa Lidingtona mala byť silná fiškálna disciplína európskych inštitúcií ako takých. Dôležitosť kohéznej politiky ako takej britský minister nespochybňuje. Veľká Británia by však v nej rada videla zmeny. Napríklad aj také, ktoré povedú k úbytku zdrojov pre chudobné regióny bohatých krajín a ich koncentrácii v relatívne viac chudobných krajinách únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy