Priemerná čistá mzda v Grécku tento rok klesne o 23 %

Priemerná mzda v Grécku tento rok klesne o 23 % oproti minulému roku. Vyplýva to z najnovšej štúdie poradenskej spoločnosti Ernst & Young a dvoch konzervatívnych inštitútov: bruselského Institute économique Molinari a New Direction, čo je organizácia spojená s poslaneckým klubom britskej Konzervatívnej strany v Európskom parlamente.

Brusel 21. mája (TASR) – Priemerná mzda v Grécku tento rok klesne o 23 % oproti minulému roku. Vyplýva to z najnovšej štúdie poradenskej spoločnosti Ernst & Young a dvoch konzervatívnych inštitútov: bruselského Institute économique Molinari a New Direction, čo je organizácia spojená s poslaneckým klubom britskej Konzervatívnej strany v Európskom parlamente.
Podľa výsledkov ich štúdie priemerný čistý príjem Grékov, teda mzda po odrátaní dane z príjmu a odvodov do sociálneho systému, tento rok klesne na 13.167 eur z vlaňajších 17.024 eur. Na porovnanie, v Nemecku dosiahne tento rok 23.690 eur.
Ale spolu s príjmom sa výrazne znížia aj odvody Grékov do sociálneho systému, varuje jeden z autorov správy James Rogers.
V tomto roku sa tak deň daňovej slobody v Grécku, čo je dátum, keď si zamestnanci splnia všetky daňové a odvodové povinnosti voči štátu a začnú zarábať na seba, presunie na 31. mája z vlaňajšieho 12. júna.
Štúdia tiež ukázala, že najväčšie odvodové a daňové zaťaženie v rámci Európskej únie má Belgicko, kde deň daňovej slobody pripadne tento rok na 5. augusta. Nemci v tomto daňovo-odvodovom rebríčku obsadili piatu priečku a na seba si začnú zarábať od 12. júla.
Naopak, najmenšie daňové zaťaženie majú obyvatelia Malty, Cypru, Írska a Británie, ktorí prestávajú robiť na štát v dňoch od 11. apríla do 12. mája.

Súvisiace články

Aktuálne správy