Ruskú Sberbanku čaká čiastočná privatizácia

Washington 21. mája (TASR) – Sberbank, druhý najväčší európsky úverový ústav, sa bude celkom určite čiastočne privatizovať. Vo Washingtone to v sobotu (19. 5.) uviedol šéf ruskej banky German Gref. Zámer by sa mal objaviť aj vo vládnom vyhlásení.
Sberbank plánovala predaj 7,6 % svojich akcií ešte vlani v septembri. Zámer odložili, lebo pokles akcií na celom svete vtedy viedol k zníženiu trhovej hodnoty ústavu asi o 1,5 miliardy USD (1,18 miliardy eur).
Gref dodal, že predaj akcií by sa mal uskutočniť vo vhodnom čase po schválení vládneho vyhlásenia v parlamente. Predpokladom však je, že sa trh stabilizuje.
Nová ruská vláda by sa mala sústrediť na privatizáciu a znížiť podiel štátu v ekonomike. Teraz dosahuje okolo 50 %.
Hodnota akcií Sberbank, ktoré by sa mali dostať spod štátnej kontroly vlády, je 4,3 miliardy USD.
Gref uviedol, že Sberbank, ktorá je najcennejším účastníkom ruského akciového trhu, má na domácej burze podiel na jej dennom obchode 30 až 60 %. Preto sa často stáva obeťou akciových poklesov. Bankár poukázal na to, že taký podiel jedného burzového titulu je problémom vlády. Situácia je nenormálna, ak akcie jednej spoločnosti dosahujú polovicu hodnoty zobchodovaných cenných papierov.
Gref, ktorý sa vo Washingtone stretol s hlavnými manažérmi technologických firiem a diskutoval aj o spolupráci s Boeingom o prenajímaní jeho lietadiel, povedal, že Sberbank má záujem o získanie Denizbank, šiestej najväčšej tureckej súkromnej banky, ktorú predáva francúzsko-belgická Dexie. Ale nemá záujem o akcie Dexie mimo Turecka.
Sberbank podľa bankára urobila v zahraničí už dosť nákupov, teraz sa sústredí len na dva zámery – Turecko a Poľsko. Turecko je však pre banku oveľa významnejším cieľom než Poľsko. Gref chce prírastky banky v nasledujúcich rokoch konsolidovať. Nepodporuje agresívny rast ústavu.
Gref verí euru. Povedal, že euro po vystúpení Grécka z eurozóny zosilnie. Nie je nádej, aby Grécko zostalo v bloku. Netreba trápiť krajinu, ktorá nie je konkurencieschopnou, aby mohla zostať v EÚ. Gref sa domnieva, že Grécko opustí eurozónu ešte v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy