Nezamestnanosť mladých ľudí v EÚ zostane roky vysoká

Düsseldorf 21. mája (TASR) – Nezamestnanosť mladých ľudí v Európe, ktorá výrazne vzrástla počas krízy, zostane dramaticky vysoká aj v nasledujúcich rokoch. Uvádza sa to v správe o vývojových trendoch zamestnanosti ľudí v roku 2012, ktorú v utorok (22. 5.) zverejní Medzinárodná organizácie práce (ILO). Dnes o nej informuje nemecký denník Handelsblatt, ktorý ju má k dispozícii.
ILO varuje, že súčasní mladí ľudia vytvoria "stratenú generáciu". Poukazuje na fakt, že kurz úspor, ktorý sa začal od vypuknutia hospodárskej krízy, znemožňuje rýchle oživenie pracovného trhu, z ktorého by mali úžitok mladí ľudia. ILO navrhuje vládam, aby sa začali zameriavať na aktívnu politiku práce. V ich agende by mala dostať prioritu.
V priemere sa v Európskej únii (EÚ) a v iných rozvinutých priemyselných regiónoch zvýšila nezamestnanosť mladých ľudí v rokoch 2008 až 2011 o 26,5 %. V posledných troch rokoch bol jej vzostup najsilnejší spomedzi všetkých svetových regiónov. Celkovo na svete vzrástla miera nezamestnanosti počas krízy o 5,3 %.
Európsky štatistický úrad Eurostat nedávno informoval, že miera nezamestnanosti v eurozóne dosiahla v marci tohto roka rekordnú priemernú výšku 22,1 %. Reálna situácia by mala byť ešte horšia, lebo veľký počet mladých ľudí sa vôbec nenachádza v oficiálnych štatistikách nezamestnaných. Vzdali sa nádeje na získanie zamestnania.
Šéf nemeckých sociálnych demokratov Sigmar Gabriel v súvislosti so správou ILO uviedol, že EÚ potrebuje okamžitý program na zníženie nezamestnanosti mladých ľudí v Grécku a Španielsku. V týchto krajinách je teraz každý druhý mladý človek bez práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy