Výsledky summitu G8 posilnili euro a nádej na prekonanie eurokrízy

Singapur 21. mája (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes o 2.30 SELČ na komoditnej burze v Singapure po 1595,99 USD (1254,61 eura). Počas minulého týždňa zdražela o 0,8 %.
K rastu ceny kovu na spotovom trhu došlo po rozhodnutí svetových lídrov G8 podporiť zotrvanie Grécka v eurozóne. Predstavitelia najväčších priemyselných štátov sveta súčasne vyjadrili odhodlanie urobiť nevyhnutné opatrenia na upokojenie situácie na finančných trhoch, prijať opatrenia na oživenie rastu globálnej ekonomiky výrazne ohrozeného európskou dlhovou krízou.
Grécky ľavicový líder Alexis Cipras uviedol, že ak bude víťazom nových parlamentných volieb jeho strana, bude rokovať s vedením EÚ o nových podmienkach na zotrvanie Grécka v eurozóne.
Hedžové fondy a iní menoví manažéri znížili minulý týždeň svoje investície do zlata o vyše dve miliardy USD.
Euro dnes v Ázii zaznamenalo rast a skončilo tak svoj pokles voči doláru. V piatok (18.5.) sa dostalo voči americkej mene na najnižšiu hodnotu za posledné štyri mesiace. Spoločná mena začala rásť napriek tomu, že obavy o vývoj v Grécku a Španielsku na finančných trhoch nepominuli.

Súvisiace články

Aktuálne správy