Francúzsko neplánuje podporiť W. Schäubleho na post šéfa Euroskupiny

Berlín 20. mája (TASR) – Francúzsky prezident Francois Hollande nemá v pláne podporiť kandidatúru nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho na vplyvný post predsedu Euroskupiny, teda neformálneho zoskupenia ministrov financií eurozóny. Napísal to týždenník Der Spiegel.
Na čele Euroskupiny v súčasnosti stojí luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý však tento post v júni opustí. Schäuble pred pár dňami uviedol, že má o toto miesto záujem, jeho šance ale môže zmariť Francúzsko.
Der Spiegel informoval, že Hollande predstaviteľom v Bruseli odkázal, že nie je naklonený myšlienke, aby tento post prevzal zástupca Nemecka a ak by Schäuble toto miesto mal získať, musí najskôr odstúpiť z pozície ministra financií. Podľa týždenníka postoj francúzskeho prezidenta naznačuje, že nemecká kancelárka Angela Merkelová bude musieť Parížu ponúknuť väčšie ústupky než doteraz.
Situáciu totiž zmenilo tohtotýždňové rozhodnutie akcionárov Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR), ktorí za nového šéfa po Nemcovi Thomasovi Mirowovi nečakane vybrali Brita Sumu Chakrabartiho. Nemecko sa pritom vzdalo podpory Mirowa, ktorý sa o funkciu uchádzal opäť, aby väčšie šance získal francúzsky zástupca Philippe de Fontaine Vive Curtaz.
Akcionári sa však rozhodli pre Chakrabartiho, ktorý sa tak stal prvým Britom na čele EBOR. Nemecko pritom verilo, že post získa Francúz a Paríž následne podporí Schäubleho pri rozhodovaní o novom šéfovi Euroskupiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy