G8 sa dohodla, že chce reformy, podporu rastu aj Grécko v eurozóne

Camp David 20. mája (TASR) – Podpora zamestnanosti a rastu je v súčasnosti hlavnou prioritou spolu so zadlženým Gréckom, ktoré by malo zostať súčasťou eurozóny. Na týchto bodoch sa podľa agentúry DPA zhodli lídri najsilnejších ekonomík sveta na sobotnom summite G8.
"Všetci lídri, ktorí sú dnes tu, súhlasili, že rast a zamestnanosť musia byť prioritou číslo jeden," povedal americký prezident Barack Obama po stretnutí, ktorému bol hostiteľom v americkom Camp Davide v štáte Maryland. "Stabilná a rastúca európska ekonomika je v najlepšom záujme nás všetkých, vrátane Ameriky," dodal.
Obama tiež povedal, že smer, akým sa za posledné obdobie začala debata uberať, by mala zainteresovaným stranám dodať sebaistotu. "Vynára sa konsenzus, že pre presadenie rastu a tvorby pracovných miest je treba spraviť viac práve teraz v kontexte fiškálnych a štrukturálnych reforiem," dodal americký prezident.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová reagovala prirovnaním. "Konsolidácia a rast sú dve strany tej iste mince. Panuje absolútny súhlas o tom, že potrebujeme obe," povedala.
V globálnej ekonomike sa prejavujú sľubné signály ozdravenia, ale naďalej je cítiť silný "protivietor", píše sa v oficiálnom vyhlásení, ktoré po závere stretnutia poskytli lídri novinárom.
Proti nepriaznivým vplyvom sa osmička chystá podniknúť nevyhnutné kroky, aby posilnila a povzbudila ekonomiky a uvoľnila finančnú záťaž. Vhodné kroky však nemusia byť pre každú krajinu tie isté, upozorňuje tlačové vyhlásenie.
"Pre zvýšenie potenciálu produktivity a rastu v našich ekonomikách podporujeme štrukturálne reformy a investície do vzdelania a to modernej infraštruktúry," odkazujú prezidenti a premiéri svetových veľmocí v dokumente, ktorý zhrnula agentúra Reuters.
Píše sa v ňom aj to, že krajiny potvrdzujú "záujem o to, aby Grécko ostalo v eurozóne za predpokladu dodržania záväzkov".

Súvisiace články

Aktuálne správy