Podielové dane pre Turčianske Teplice už nechodia na účet Prima banky

Bratislava 20. mája (TASR) – Mesto Turčianske Teplice už nevyužíva služby spoločnosti Prima banka Slovensko pre príjem podielových daní. Primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút ich presmeroval do Štátnej pokladnice. "Tretieho mája sme v Štátnej pokladnici otvorili 8 účtov presne vyšpecifikovaných, kde nám fyzicky už dnes podielové dane prišli, respektíve nám tam ostali," povedal pre TASR Sygút. Za tento rok má suma podielových daní pre mesto dosiahnuť viac ako 1,8 milióna eur.
Medzistupňom medzi Prima bankou a Štátnou pokladnicou bola podľa Sygúta komerčná banka Slovenská sporiteľňa. Jej služby využívala obec, kým sa nedohodlo zriadenie účtov v rámci štátnej inštitúcie. "Rokovania o zriadení účtov v Štátnej pokladnici boli síce veľmi korektné, ale trvali viac ako dva mesiace," skonštatoval Sygút.
Dôvodom pre presmerovanie príjmov Turčianskych Teplíc bolo zapletenie jedného z majiteľov finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka do korupčnej kauzy Gorila. Primátor mesta vyzval začiatkom februára 2012 Haščáka, aby vysvetlil podozrenia z netransparentných obchodov. "Jeden z dôvodov bol ten, že boli davy ľudí v uliciach a nikto ich nebral vážne," podotkol Sygút.
Vysvetlenie, ktoré Sygút dostal od jedného z majiteľov Prima banky koncom februára, nepovažoval za presvedčivé. Dôkazom nejednoznačnosti a nevierohodnosti Haščákových slov mala byť aj rekcia na otázku, či sa uskutočnil rozhovor s Robertom Ficom. V nej nechcel Haščák konkretizovať, s ktorým politikom sa rozprával, ani čo bolo predmetom rozhovoru. Predstavitelia spoločnosti sa s primátorom takisto osobne stretli a poskytli mu analýzu spisu Gorila, ktorá bola 24. februára zverejnená. "Nevidíme dôvod ďalej sa vyjadrovať ku vzťahu mesta a banky," povedal vtedy hovorca Penty Martin Danko.

Súvisiace články

Aktuálne správy