Gréci nie sú jediní v Európe, ktorí hromadne vyberajú úspory

Atény 19. mája (TASR) – Keď Gréci začali po voľbách 6. mája vo veľkom vybrať svoje vklady z bánk, prezident Karolos Papulias varoval, že ich strach môže prerásť do paniky. To však bola len reakcia "obyčajných ľudí" na obavy z devalvácie svojich úspor po vylúčení Grécka z eurozóny. Bohatší obyvatelia krajiny si už dávno presunuli oveľa väčšie objemy peňazí do bezpečia, na účty v Británii, Švajčiarsku, Nemecku či do Škandinávie.
A nielen Gréci, ale aj Španieli, či dokonca Belgičania, Taliani a Francúzi začali presúvať svoje peniaze z domácich bánk do zahraničia.
Najhoršia situácia je v ale v Grécku, kde si v pondelok (14.5.) ľudia vybrali z účtov 700 miliónov eur. Podobná situácia, podľa nemenovaného zdroja z bankového sektora, sa zopakovala aj v nasledujúci deň.
Podľa údajov centrálnej banky od januára 2010 vybrali grécke firmy a obyvatelia z bánk okolo 72 miliárd eur, čo predstavuje 30 % vkladov. Panika zatiaľ v krajine nevypukla, ale podľa odborníkov sa to rýchlo môže zmeniť. Svedčí o tom aj prípad britskej banky Northern Rock. Klienti v septembri 2008 prestali banke dôverovať a začali z nej hromadne vyberať vklady. Vláda ju nakoniec musela znárodniť, aby zabránila jej krachu.
Z percentuálneho hľadiska nie je úbytok vkladov v gréckych bankách zatiaľ veľmi dramatický, ale na druhej strane, trvá už dva roky.
Všeobecne podľa odborníkov vlani došlo v Európe k výraznému presunu vkladov. V Belgicku klienti vybrali z finančných ústavov vyše 120 miliárd eur, vo Francúzsku 80 miliárd a v Taliansku 30 miliárd eur. Veľká časť z nich, presnejšie vyše 140 miliárd eur, skončila v Británii a ďalšie na účtoch nemeckej Deutsche Bank, či švajčiarskych Credit Suisse a UBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy