Hollandeov plán na zvýšenie investičnej sily štátu môže poškodiť banky

Paríž 18. mája (TASR) – Nový francúzsky prezident Francois Hollande navrhol využiť úspory klientov bánk na zvýšenie investičnej sily štátu. Analytici ale varujú, že finančné ústavy tak prídu o miliardy eur, ktoré sú v čase dlhovej krízy eurozóny jedným z hlavných zdrojov ich financií.
Socialistický prezident sa prezentuje ako zástanca prorastovej stratégie pre Európu, na rozdiel od Nemecka, ktoré presadzuje rozpočtovú disciplínu. Hollande v predvolebnej kampani sľúbil, že zvýši na dvojnásobok limit pre výšku sumy, ktorú môžu ľudia vložiť na štátom garantované sporiace účty oslobodené od dane a s atraktívnym úrokom nad úrovňou inflácie. Tieto účty spravuje 200-ročná štátna banka Caisse des Dépôts et Consignations (CDC) založená v roku 1816, keď Francúzsko zápasilo s dôsledkami napoleonských vojen.
Vláda chce tieto peniaze využiť na financovanie výstavby a rozširovanie infraštruktúry a tým aj podpory hospodárskeho rastu.
Tieto peniaze môžu síce pomôcť oživiť ekonomiku a potešia francúzskych sporiteľov, ale zároveň môžu spôsobiť problémy bankám. Tie totiž musia využiť časť svojich ziskov na splnenie nových, prísnejších noriem pre výšku kapitálových rezerv a hromadný útek sporiteľov im situáciu ešte viac skomplikuje.
Analytici odhadujú, že do CDC by mohlo odtiecť až 83 miliárd eur z vkladov, ktoré zatiaľ spravujú komerčné banky. A to by v konečnom dôsledku mohlo viesť k destabilizácii bankového sektora v krajine.
CDC momentálne ponúka dva sporiace produkty, "Livret A" s vkladom maximálne 15.300 eur na osobu, a novší "Sustainable Development" (udržateľný rozvoj) s vkladom 6000 eur/osoba. Úroková sadzba pri oboch produktov je momentálne na úrovni 2,25 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy