Pri vstupe do Veľkej Británie dôjde na niektorých letiskách k zdržaniu

Bratislava 18. mája (TASR) – Slovenský policajný pridelenec v Londýne upozorňuje, že pri vstupe do Veľkej Británie na letiskách Heathrow a Gatwick sa pasažieri počas pasových kontrol zdržia. Dôvodom sú blížiace sa XXX. olympijské hry.
Vzhľadom na svetové podujatie sú už od novembra minulého roka na hraničných priechodoch do Veľkej Británie opäť zavedené takzvané "detailné pasové kontroly" bez akejkoľvek selekcie. Čakacie doby na oboch letiskách počas uplynulých týždňov presiahli v niektorých prípadoch aj štyri hodiny. Britská polícia tiež prijala opatrenia, od ktorých sa očakáva nárast počtu vypátraných osôb či odhalenie tých rizikových. Avšak týmito opatreniami do začiatku olympijských hier a počas nich čakacie doby ešte vzrastú.
Polícia tiež občanov upozorňuje, aby si preverili rezervácie ubytovania a vstupeniek na olympijské a následne paraolympijské hry. Londýnska polícia upozorňuje verejnosť, aby bola opatrná najmä pri on-line rezervovaní ubytovania a vstupeniek na internete. Styčný úrad Veľkej Británie a Severného Írska pri Europole v Haagu kontaktoval Policajný zbor Slovenskej republiky a požiadal ho o súčinnosť pri informovaní širokej verejnosti pred možnými podvodmi. S cieľom chrániť slovenských občanov, aby sa nestali obeťami trestnej činnosti v súvislosti s týmto svetovým podujatím, ponúka polícia jednoduché rady na overenie pravosti rezervovaného ubytovania.
Londýnska partnerská policajná zložka radí, že najbezpečnejší spôsob je rezervovať ubytovanie priamo v renomovanom hoteli alebo v renomovanej cestovnej kancelárii. Pred rezerváciou v cestovnej kancelárii si treba overiť, či je členom niektorého obchodného združenia, napr. ABTA, Travel Association alebo Air Travel Organisers Licensing (ATOL). Ak sa občan rozhodne pre priamu rezerváciu v hoteli, mal by si preveriť, či komunikuje so skutočným majiteľom alebo sprostredkovateľom. Dôležité je tiež si preveriť zariadenie, kde si chce rezervovať ubytovanie a prostredníctvom webových stránok a máp si zistiť, či sa adresa zariadenia zhoduje s adresou uvedenou v ponuke. "Preverte si sprostredkovateľa, s ktorým komunikujete prostredníctvom webstránok, zistite si, či existujú o ňom nejaké referencie, spýtajte sa ho, ako si preveril ponúkané zaradenie a jeho majiteľa, všimnite si, či jeho webstránka používa ‚Padlock‘ symbol na označenie bezpečnosti stránky," odporúča polícia.
Pri platbe za ubytovanie podľa nej nikdy netreba platiť v hotovosti, ani nepoužívať na prevod platby Western Union alebo Moneygram, pretože nie sú určené na komerčné platby. "Najbezpečnejšie je platiť kreditnou kartou," radí polícia.
TASR dnes informoval Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy