Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa predáva po 92 USD/barel

Ceny ropy pokračujú v poklese. Hlavnou príčinou je európska dlhová kríza. Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes o 8.12 SELČ predával po 92,04 USD (72,57 eura).

Singapur 18. mája (TASR) – Ceny ropy pokračujú v poklese. Hlavnou príčinou je európska dlhová kríza.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes o 8.12 SELČ predával po 92,04 USD (72,57 eura). To je o 52 centov menej ako vo štvrtok (17. 5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka oslabil o 25 centov a uzavrel na 92,56 USD za barel. Júlový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 90 centov na 106,59 USD/barel.
Od začiatku júna ceny ropy klesli o vyše 10 %. Stláča ich predovšetkým pokračujúca dlhová kríza v eurozóne. Ratingová agentúra Fitch Ratings vo štvrtok znížila rating Grécka hlbšie do špekulatívneho pásma. Ako dôvod uviedla obavy z možného odchodu krajiny z eurozóny, ak by júnové voľby viedli k vytvoreniu vlády, ktorá bude odmietať podmienky medzinárodných veriteľov. Fitch znížila rating Grécka o jeden stupeň z B- na CCC, čo je najnižší možný rating krajiny, ktorá nie je v platobnej neschopnosti. Agentúra Moody’s zasa zhoršila rating 16 španielskych bánk. Okrem dlhovej krízy mali negatívny vplyv na ceny čierneho zlata aj slabé makroekonomické údaje z USA.
Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy