Líbya sa priblížila k predvojnovej produkcii rýchlejšie, než sa čakalo

Tripolis 17. mája (TASR) – Produkcia ropy v Líbyi sa vracia do pôvodného stavu rýchlejšie, než sa čakalo, no zhoršujúca sa bezpečnostná situácia odďaľuje prílev potrebných zahraničných investícií a príchod odborníkov. To by v blízkej budúcnosti mohlo oživujúcu sa produkciu opätovne skomplikovať.
Krajina s najväčšími ropnými rezervami na africkom kontinente sa už priblížila k predvojnovej produkcii na úrovni 1,6 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). To je podstatne rýchlejšie tempo rastu produkcie, než sa pôvodne predpokladalo po takmer úplnom zastavení ťažby po minuloročnom povstaní proti vláde Muammara Kaddáfího.
Situáciu ale začína komplikovať neschopnosť nového vedenia zaviesť v krajine poriadok. Ministerstvo ropného priemyslu poukazuje najmä na incidenty, ktoré sa udiali v posledných týždňoch.
"Bezpečnosť je nevyhnutná a dúfame, že sa v najbližšom čase situácia zlepší," povedal štátny tajomník ministerstva ropného priemyslu Omar Šakmak s tým, že útoky Líbyjčanov, ktorí sú nespokojní s vývojom v krajine, na infraštruktúru poškodzujú nielen zahraničné, ale aj domáce spoločnosti. Domáca firma Agoco musela napríklad po útokoch protestujúcich Líbyjčanov, ktorí žiadali väčšiu transparentnosť pri nakladaní so štátnym majetkom a nové pracovné miesta, znížiť produkciu o 30.000 barelov denne. Firma sa pritom podieľa na celkovej produkcii ropy 25 %. Komplikácie zvyšujú aj zamestnanci bezpečnostných služieb strážiaci ropné zariadenia, ktorí sa často násilím domáhajú vyšších platov.
Rakúska spoločnosť OMV varovala, že ak sa bezpečnostná situácia nezlepší, bude mať problém dostať vlastnú produkciu na predvojnovú úroveň. Nestabilita odrádza aj ďalšie zahraničné firmy, takže zahraniční zamestnanci sa vracajú do Líbye zatiaľ v menšom počte. Podľa banky Barclays by tak produkcia ropy v Líbyi mohla dlhodobo stagnovať na úrovni tesne pod predvojnovým objemom a navyše, neskôr začať klesať.

Súvisiace články

Aktuálne správy