Francúzsko chce novelizáciu Európskeho paktu o fiškálnej disciplíne

Paríž 17. mája (TASR) – Francúzsko nepodpíše Európsky pakt o fiškálnej disciplíne, ak sa nerozšíri o ďalšie body. Vyhlásil dnes nový francúzsky minister financií Pierre Moscovici, podľa ktorého musí pakt zahŕňať aj ambiciózny záväzok o podpore hospodárskeho rastu.
Inými slovami, zmluvu v jej súčasnej podobe Francúzsko neratifikuje, spresnil Moscovici, člen novej, ľavicovo orientovanej vlády, ktorá nastúpila do úradu po víťazstve socialistu Francoisa Hollanda v prezidentských voľbách.
Predchádzajúci konzervatívny kabinet tak po 17 rokoch vystriedali socialisti. Nová vláda tvrdí, že bude seriózne pristupovať ku konsolidácii verejných financií, ale zároveň chce silnú prorastovú stratégiu pre Európu.
Hollande už v predvolebnej kampani jasne deklaroval svoj postoj k paktu, ktorý jeho predchodca Nicolas Sarkozy podpísal na marcovom summite spolu s ostanými lídrami Európskej únie.
Nový francúzsky prezident už o tom rokoval aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, len niekoľko hodín po tom, ako zložil prísahu.
"Pakt musí byť rozšírený o ďalšiu časť, venovanú podpore hospodárskeho rastu," poznamenal Moscovici a dodal, že vláda v Paríži má na mysli "ambicióznu rastovú stratégiu", ktorá dá budovaniu Európy nový smer a neobmedzí sa len na sprísnenie rozpočtovej disciplíny.
Podľa Moscoviciho, nemecká kancelárka a francúzsky prezident na spoločných rokovania prebrali viacero možností ako podporiť rast ekonomiky, vrátane širšieho využitia štrukturálnych fondov a fondov Európskej investičnej banky. A tiež emisie takzvaných projektových dlhopisov, ktoré by mohli pomôcť naštartovať ekonomiku.
Nový prezident Hollande dnes odchádza na summit G8, ktorý sa uskutoční cez víkend 18.-19. mája v Spojených štátoch. Moscovici naznačil, že sa na okraj summitu stretne na bilaterálnych rokovaniach s hostiteľom, americkým prezidentom Barackom Obamom, s ktorým chce tiež diskutovať o podpore hospodárskeho rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy