Klienti Bankie si za týždeň vybrali z účtov viac ako 1 miliardu eur

Madrid 17. mája (TASR) – Klienti problematickej španielskej banky Bankia, ktorú musela vláda znárodniť, si minulý týždeň vybrali zo svojich účtov viac ako 1 miliardu eur. Uviedol to dnes španielsky denník El Mundo s odvolaním sa na zdroj zo schôdze predstavenstva banky.
Podľa tohto zdroja nový šéf banky José Ignacio Goirigolzarri na schôdzi informoval členov predstavenstva, že klienti si začali vo veľkom vyberať svoje vklady.
Vláda pritom 9. mája Bankiu znárodnila, aby zmiernila obavy z jej krachu. Bankia patrí medzi najväčšie finančné ústavy v krajine a počas takzvanej realitnej bubliny poskytovala hypotéky. Teraz zápasí s nesplácanými úvermi.
Ratingová agentúra Standard & Poor’s ale tvrdí, že rozhodnutie o znárodnení iba odhalilo rastúcu neistotu z budúcnosti štvrtej najväčšej banky v krajine.
V piatok 11. mája španielska vláda predstavila novú reformu finančného sektora, v rámci ktorej nariadila bankám, aby zvýšili rezervy na krytie úverov v sektore nehnuteľností o ďalších 30 miliárd eur. Je to zatiaľ najnovší krok kabinetu a jeho cieľom je upokojiť nervózne finančné trhy. Investori sa totiž obávajú, že Španielsko môže byť ďalšou krajinou, ktorá bude musieť požiadať medzinárodných veriteľov o záchranný úver.

Súvisiace články

Aktuálne správy