Nemecká vláda už schválila návrhy zákonov umožňujúce vytvorenie EMS

Berlín 17. mája (TASR) – Nemecký kabinet v utorok (15.5.) schválil návrhy zákonov, ktoré umožnia vytvorenie stáleho Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Vláda kancelárky Angely Merkelovej však nemá isté, či získa podporu pre fiškálny pakt, ktorý pôjde do parlamentu spoločne s týmito návrhmi.
Merkelová chce pretlačiť celú legislatívu parlamentom naraz, aby podporila euro a vyslala trhom signál, že zároveň s vyhradením prostriedkov pre trvalý euroval sa sprísni aj fiškálna disciplína v eurozóne. Opoziční sociálni demokrati (SPD), ktorých hlasy sú potrebné, aby legislatíva prešla v oboch komorách nemeckého parlamentu, sú však proti fiškálnemu paktu v jeho aktuálnej podobe a požadujú doplniť opatrenia na podporu ekonomiky.
Minister financií Wolfgang Schäuble odmietol posunutie schvaľovania fiškálneho paktu a uviedol, že ešte je dostatok času pred letnou parlamentnou prestávkou. "Ak sociálni demokrati, ak opozícia potrebuje o niekoľko týždňov viac času na diskusiu o návrhoch, to nie je žiadny problém," avizoval.
Pochybnosti SPD o fiškálnom pakte ukazujú, akému tlaku musí kancelárka Merkelová čeliť v Nemecku aj zo strany medzinárodných partnerov, aby sa európska dlhová kríza začala riešiť flexibilnejšie. Aby legislatívne návrhy – týkajúce sa založenia EMS aj fiškálneho paktu – prešli, musia získať v oboch komorách nemeckého parlamentu dvojtretinovú väčšinu. To znamená, že Merkelová na ich podporu musí získať aj opozičné hlasy.
SPD sa vyjadrila, že je pripravená podporiť založenie EMS, ktorý by mal začať fungovať 1. júla, a svoju kritiku sústredí na fiškálny pakt. Sociálni demokrati sa tento týždeň vyjadrili, že pochybujú o tom, že Nemecko ratifikuje pakt skôr než v septembri. Lídri Európskej únie (EÚ), vrátane Merkelovej a luxemburského premiéra Jean-Claude Junckera vyzvali 25 krajín EÚ, ktoré pakt podpísali, aby neodkladali jeho ratifikáciu. SPD podmieňuje svoju podporu ekonomickými stimulmi, rovnako ako nový francúzsky prezident François Hollande.
Nemecko a Francúzsko sa vzhľadom na dramatickú situáciu v Aténach jasne vyslovili za zotrvanie Grécka v eurozóne. Hollande a Merkelová po svojom prvom stretnutí v utorok zdôraznili, že obe krajiny urobia všetko preto, aby oživili grécku ekonomiku. Napriek tomu, že sa rozchádzajú v detailoch týkajúcich sa stratégie záchrany eura, demonštrovali, že naďalej budú v zásadných otázkach ťahať za jeden povraz.
"Chceme, aby Grécko zostalo v eurozóne," zdôraznila Merkelová. Hollande zasa verí, že Gréci v nových voľbách, ktoré sa budú konať 17. júna, potvrdia svoje odhodlanie zostať v menovej únii. Obaja lídri sa zhodli, že Grécko musí plniť svoje záväzky. Na druhej strane, Európa musí pripraviť dodatočné opatrenia, ktoré by naštartovali grécku ekonomiku.
Informovali o tom Bloomberg a Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy