Benzíny a nafta v EÚ výrazne zlacneli

Ich ceny medzitýždenne v priemere klesli približne o 2,5 centu za liter.

Benzíny a nafta v Európskej únii (EÚ) za posledný týždeň výrazne zlacneli. Ich ceny v priemere klesli približne o 2,5 centu za liter. Ešte pred mesiacom mala väčšina krajín únie aspoň jednu z pohonných látok tak drahú ako nikdy v minulosti. Dnes si len Írsko udržiava historicky vysoké ceny benzínov a nafty, informoval Tomáš Novotný z portálu Natankuj.sk.

Benzíny a nafta v únii zlacneli minulý týždeň v 23 štátoch. Zdraželi len v Belgicku – nafta o 3,3 centu za liter, benzíny o 5,1 centu za liter. Benzíny najviac zlacneli v Maďarsku (o 0,062 eur za liter) a v Bulharsku (o 0,047 eur za liter). Najväčší pokles cien nafty nastal v Nemecku (o 0,052 eur za liter) a v Maďarsku (o 0,048 eur za liter). Najvýraznejší pokles cien LPG zaznamenali minulý týždeň v Belgicku (o 0,056 eur za liter) a v Luxembursku (o 0,054 eur za liter).

Slovensko sa dlhodobo udržiava na 15. mieste v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie. V rebríčku najnižších cien nafty Slovensko kleslo zo 16. na 17. miesto. V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska máme najdrahšie benzíny s daňami. Nafta s daňami je lacnejšia v Poľsku, v Rakúsku a aj v Česku. Benzíny i nafta bez daní sú najdrahšie z okolitých krajín. Benzíny na Slovensku sú pod najväčším tlakom daní a poplatkov spomedzi krajín V4 a Rakúska. Nižšie dane z litra nafty (nominálne) vyberá štát v Poľsku.

Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 4,8 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššie o 3,6 centu za liter. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 1,7 centu za liter vyššiu hodnotu ako priemer v EÚ. Nafta bez daní je v našej krajine v porovnaní s priemerom únie o 3,4 centu za liter drahšia.

Ak sa rozhodnete ísť natankovať na otočku do zahraničia, do Poľska sa vám oplatí zájsť pre benzín v priemere 47,5 kilometra od štartovacej pozície na Slovensku. Nafta sa tam dá výhodnejšie natankovať v priemere do 44 kilometrov. Po benzíny sa do okolitých krajín Európskej únie oplatí ísť do Rakúska približne 26 km (po naftu 17 km), do Maďarska cca 20 km a do Česka približne 22 km.

Aktuálne sa len vodičom z Maďarska oplatí tankovať naftu na Slovensku, ale iba v prípade, ak majú slovenskú pumpu vzdialenú v priemere 12 km. Vzdialenosť je vypočítaná pre vozidlá s priemernou spotrebou 8 litrov na 100 km pre benzín a 5 litrov na 100 km s použitím priemerných cien pohonných látok v okolitých štátoch.

Za rok stúpli ceny benzínov v únii najviac v Taliansku, o 23,6 centu za liter (o 15,2 percenta). Druhou krajinou v poradí je Slovinsko, kde sa ceny zdvihli za 52 týždňov o 18,1 centu za liter (o 13,9 percenta). Slovensko za rok zvýšilo ceny benzínov o 9,5 centu za liter (o 6,4 percenta) a je na 18. mieste v porovnaní s krajinami, kde sa za rok najmenej zvyšovali ceny benzínov. V priemere sú benzíny v únii drahšie od mája 2011 o 10,3 centu za liter (o 6,7 percenta), nafta je pre celú EÚ drahšia o 12,4 centov za liter (o 9,1 percenta). Nafta za rok zdražela najviac v Taliansku, o 28,6 centu za liter (o 20,3 percenta). Druhá v poradí je Veľká Británia, kde sa ceny nafty zdvihli podľa únie za rok o 18,5 centu za liter (o 11,4 percenta). Na Slovensku sa za rok zvýšili ceny nafty o 8,2 centu za liter (o 6 percent), čo nás dostalo na 9. miesto.

Zverejnené údaje sú zo zdrojov Európskej komisie a sú platné k 14. máju 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy