Ešte v tomto roku by sme mali splatiť do eurovalu 260 mil. eur

Ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania návrh zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu, podľa ktorého sa bude riadiť pôsobenie Slovenska v trvalom eurovale.

Prvých takmer 132 mil. eur bude musieť Slovensko do základného imania nového eurovalu splatiť už 15 dní po nadobudnutí účinnosti zmluvy o trvalom eurovale a zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu. Ich prerokúvanie sa pritom očakáva už v najbližších týždňoch. Zákon, ktorý upravuje postavenie Slovenska v rámci nového ochranného systému, už ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania. Ďalších bezmála 132 mil. eur by sme potom do eurovalu mali splatiť ešte v tomto roku a následne by Slovenská republika mala uhradiť aj ďalšie tri splátky v rokoch 2013 a 2014 v celkovej výške takmer 396 mil. eur, konštatuje sa v doložke vplyvov k návrhu zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu.

Na úhradu prvej splátky v sume 131,8 mil. eur sa majú pritom použiť štátne finančné aktíva bez ich posilnenia prostredníctvom zvýšenia zdrojov financovania štátneho dlhu. „Toto upísanie kapitálu splatného na vyzvanie z pohľadu metodiky ESA 95 nebude mať vplyv na schodok alebo dlh verejných financií. Podľa metodiky ESA 95 bude uvedená suma zaznamenaná ako finančná operácia bez vplyvu na schodok rozpočtu verejnej správy a verejný dlh,“ uvádza v návrhu ministerstvo financií.

Pokiaľ ide o ďalšie splátky základného imania a prípadnej výzvy na splatenie kapitálu na vyzvanie bude však už podľa ministerstva potrebné zvýšiť objem zdrojov financovania štátneho dlhu podľa zákona o štátnom dlhu a štátnych zárukách. „Táto skutočnosť bude mať negatívny vplyv na výšku štátneho dlhu Slovenskej republiky,“ dodáva ministerstvo.

Na rozdiel od Európskeho finančného stabilizačného nástroja, takzvaného dočasného eurovalu, ktorý fungoval na báze záruk za emitované dlhopisy, sa tak do Európskeho mechanizmu pre stabilitu, teda trvalého eurovalu, bude prispievať priamo. A to upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti, ktoré bude predstavovať 700 mld. eur. Z toho 80 mld. eur bude vo forme splatených akcií a zvyšných 620 mld. eur záruk vo forme akcií splatných na vyzvanie.

Slovenská republika bude musieť svoj podiel vo výške 659,2 mil. eur splatiť v piatich rovnakých splátkach. Celková výška podielu Slovenska na trvalom eurovale pritom bude predstavovať sumu 5,768 mld. eur. Zvyšný kapitál bude splatný na vyžiadanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy