Spresnené výsledky potvrdili, že Španielsko sa prepadlo do recesie

Madrid 17. mája (TASR) – Španielska ekonomika sa v 1. štvrťroku 2012 prepadla do recesie. A krajine hrozí, že ju v dohľadnej dobe neprekoná, pretože vláda musí zavádzať prísne úsporné opatrenia, aby skonsolidovala verejné financie a miera nezamestnanosti v krajine sa už vyšplhala na 24,4 %. Vyplýva to zo spresnených údajov štatistického úradu INE, ktoré potvrdili rýchly odhad.
Hrubý domáci produkt (HDP) Španielska, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa v období január-marec znížil o 0,3 % oproti predchádzajúcemu kvartálu, keď tiež klesol o 0,3 %. Podľa definície dva za sebou nasledujúce štvrťroky medzikvartálneho poklesu HDP znamenajú recesiu.
V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka 2011 sa HDP Španielska za tri mesiace do konca marca znížil o 0,4 %. To je najvýraznejší medziročný pokles hospodárstva od 1. kvartálu 2010.
Španielska centrálna banka očakávala ešte o niečo horšie výsledky. Predpovedala totiž, že HDP krajiny sa v prvých troch mesiacoch roka zníži medzikvartálne o 0,4 % a medziročne o 0,5 %.
Ale analytici upozorňujú, že španielsky výrobný sektor zaznamenal v apríli najstrmší pokles za takmer tri roky. A export, ktorý si ako jediné odvetvie hospodárstva udržal rast, už tiež spomaľuje. To podľa odborníkov signalizuje, že Španielsko sa v nasledujúcich kvartáloch z recesie nedostane.
A navyše prehlbujúca sa dlhová kríza eurozóny stupňuje tlak trhov na Španielsko. Výnosy zo španielskych dlhopisov rastú a úmerne tomu sa zvyšujú aj obavy, že vláda v Madride bude musieť požiadať o záchranný úver.

Súvisiace články

Aktuálne správy