Kurz eura opäť vzrástol nad 1,27 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 16. mája (TASR) – Spoločná európska mena sa dnes zotavila z ranných strát a jej kurz sa opäť dostal nad hranicu 1,27 USD/EUR. Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,2726 USD.
Európska centrálna banka (ECB) napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2738 (v utorok: 1,2843) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7851 (0,7786) eura.
V skorom obchodovaní stlačili obavy o budúcnosť Grécka kurz eura dočasne až na 1,2681 USD/EUR. V priebehu dňa sa však spoločná európska mena zotavila. Podľa devízovej expertky banky HSBC Trinkaus Jany Meier príčinou boli pozitívne makroekonomické údaje z USA. Americká priemyselná produkcia v apríli vzrástla viac, než sa očakávalo. Navyše sa v priebehu dňa zlepšila situácia na španielskom a talianskom dlhopisovom trhu.
Podľa expertov bude neistota na trhoch vysoká až do 17. júna, kedy sa v Grécku budú konať nové voľby. Trvalé zotavenie eura sa nedá očakávať. Navyše aktuálne prieskumy ukazujú, že ani v ďalších voľbách zrejme nezískajú strany, ktoré podporujú pokračovanie úspor, väčšinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy