Vláda sa rozhodla rozdať peniaze na vzdelávanie podnikateľom

Bratislava 16. mája (TASR) – Podľa poslanca Národnej rady SR (NR SR) Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) chce vláda pod zámienkou lepšieho zamestnávania mladých ľudí rozdať veľa peňazí podnikateľom. Reagoval tak na dnešné schválenie návrhu o presune eurofondov na riešenie nezamestnanosti mladých a zintenzívnenie podpory malých a stredných podnikov. "Hoci materiál sa mierne zmenil, dnes ho vláda schválila spôsobom, ktorý nevyriešil takmer žiadny z jeho problémov, dokonca niektoré aj prehĺbil," vyhlásil na tlačovej konferencii na pôde parlamentu Beblavý.
Pomer peňazí, ktorý vláda použije na zvýšenie zamestnanosti mladých, sa voči podpore podnikateľov podľa poslanca takmer nezmenil. Na ľudí bez práce má ísť naďalej 24 % finančných prostriedkov, pričom zvyšok sú dotácie pre podnikateľov na iné účely. "Predávať toto verejnosti, ako snahu pomôcť zamestnávaniu mladých, je veľmi účelové," skonštatoval Beblavý, ktorý odhaduje, že pomoc sa dotkne maximálne 10 % nezamestnaných mladých ľudí.
Schválený materiál navrhuje posilnenie primárne dvoch operačných programov. Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia by mal získať navyše 70 miliónov eur z Operačného programu Vzdelávanie pre oblasť podpory zamestnanosti mladých ľudí. Pričom Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast by sa mal v oblasti podpory malých a stredných podnikov posilniť o 225 miliónov eur z Operačného programu Informatizácia spoločnosti (170 miliónov eur) a Operačného programu Doprava (55 miliónov eur).
Ako pokračoval Beblavý, aj spôsob použitia financií, určených pre znižovanie počtu mladých ľudí bez práce, vyvoláva mnoho otáznikov. Ani pôvodný vládny materiál totiž neobsahoval podrobné informácie o tom, ako chce vláda vyčlenené financie minúť. Ide pritom o sumu, ktorá je zhruba 7-krát vyššia, ako boli prostriedky na sociálne podniky z dielne prvej Ficovej vlády. "Dnes si vláda nechala ešte väčší voľný mandát na to, ako tieto prostriedky použiť," dodal Beblavý.
Ficov kabinet dnes zároveň vymenil takmer všetkých riaditeľov úradov práce, ktorí budú podľa poslanca s financiami nakladať. Následkom má byť tak aj politická kontrola nad vyčlenenými peniazmi.
Za ešte väčší problém než je zužitkovanie peňazí vyčlenených pre nezamestnaných ľudí považuje Beblavý dotovanie podnikateľov zvyšnými 76 %. Pritom pri presune prostriedkov vláda zobrala 70 miliónov eur školstvu z Operačného programu vzdelávanie. "To, čo sa vláda rozhodla dnes urobiť, nepovažujeme ani za krátkodobo vhodné riešenie, pretože to bude mať skôr osud sociálnych podnikov a navyše to nemá ani ambíciu pomôcť viac ako 10 % mladých nezamestnaných," upozornil Beblavý.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy