Gréci vybrali za deň 700 mil. eur, banky sa obávajú budúcnosti

Atény 16. mája (TASR) – Grécke banky sa začínajú obávať ďalšieho vývoja situácie v krajine po tom, ako obyvatelia po parlamentných voľbách začali vo väčšej miere vyberať z bánk svoje vklady. Situácia sa navyše zhoršila v pondelok (14.5.), keď sa ukázalo, že politické strany podľa všetkého vládu nezostavia. Upozornil na to tento týždeň prezidenta Karolosa Papuliasa guvernér gréckej centrálnej banky Jorgos Provopulos.
Potom, ako sa začalo ukazovať, že strany, ktoré vzišli z volieb konaných 6. mája, vládu zostaviť nedokážu, vybrali obyvatelia z bánk v pondelok 700 miliónov eur. Banky sa pritom obávajú, že situácia sa bude v najbližšom období ešte zhoršovať. Vzhľadom na výbery z bánk Provopulos prezidentovi povedal, že tento vývoj poukazuje na rast obáv medzi obyvateľstvom, čo by mohlo vyústiť až do paniky.
Podľa údajov centrálnej banky vybrali grécke firmy a obyvatelia z bánk od januára 2010 okolo 72 miliárd eur. Finančníci uvádzajú, že časť z tejto sumy predstavuje odlev kapitálu a časť výber úspor obyvateľmi v dôsledku nedostatku financií.
Nespokojnosť s postojom politických strán vyjadrili aj grécki podnikatelia. Šéf gréckej asociácie maloobchodu Vassilis Korkidis ostro skritizoval politikov za neschopnosť vytvoriť vládu a povedal, že sa chovajú ako "funebráci". Podľa neho politici svojimi nezodpovednými krokmi smerujú krajinu ku katastrofe.

Súvisiace články

Aktuálne správy