SR šplhá hore v rebríčku zdravotnej starostlivosti

Slovensko za tri roky postúpilo v európskom konzumentskom indexe zdravotnej starostlivosti (EHCI) o dvanásť miest hore na 16. miesto z 34 krajín.

Slovensko postúpilo v rebríčku zdravotnej starostlivosti o desať miest hore. Vyplýva to z výsledkov európskeho konzumentského indexu zdravotnej starostlivosti (EHCI) pre rok 2012, ktorý v utorok predložili v Európskom parlamente v Bruseli. Podľa tohto hodnotenia vedie Holandsko, ktoré dosiahlo 872 bodov z celkového možného počtu 1000 bodov, nasleduje Dánsko (822 bodov), Island (799 bodov), Luxembursko (791 bodov) a Belgicko (783 bodov). Slovensko dosiahlo 675 bodov a obsadilo 16. miesto z 34 krajín. Ešte v roku 2009 pritom SR figurovalo na 28. mieste rebríčka. Európsky index zdravotnej starostlivosti vydáva švédsky think-tank HCP (Health Consumer Powerhouse) od roku 2005.

„Slovensko teraz prekonáva svojho českého súpera v kategóriách, ako sú práva pacientov a informácie, čakacie doby a prístup k liekom,“ konštatoval Arne Björnberg, hlavný exekutívny manažér HCP a vedúci tímu EHCI. Od roku 2009 prišlo k celkovému zlepšovaniu výsledkov liečby a Slovensko sa teraz podľa správy môže porovnávať s Rakúskom a Nemeckom. „Slovensko je teraz v poradí hneď po Českej republike a môže sa zlepšovať ďalej, najmä v oblasti prevencie, napríklad rozšírením vyšetrení pomocou mamografie alebo ďalším zapájaním pacientov pre zlepšenie prístupu k druhému názoru, doplnil Björnberg.

EHCI odráža pokračujúce zlepšovanie európskej zdravotnej starostlivosti s lepšími výsledkami a celkovými lepšími podmienkami. Ako ďalej vyplýva zo štúdie, varovné signály týkajúce sa vplyvu ekonomických poklesov sa zdajú mierne prehnané. Desaťročia sa hovorí o znižovaní rozpočtov i kvality služieb, v skutočnosti je to práve naopak, uvádza materiál. Index ale poukazuje na tri rôzne oblasti, ktorých by sme sa pre ekonomickú krízu mali obávať. Ide o tendencie na dlhšie čakacie lehoty na nákladné chirurgické operácie v krajinách najviac zasiahnutých ekonomickou krízou, vyššia miera finančnej spoluúčasti pacientov na širokom spektre liečebných postupov a nedostatočné zlepšovanie, dokonca zhoršenie prístupu k novým druhom liekov.

Bez ohľadu na ekonomiku, Európa zostáva teritóriom nemocničnej infekcie. Pre každú druhú z 34 meraných krajín vydáva EHCI červené varovné znamenie týkajúca sa rizika infekcií. „Iniciatíva EÚ zameraná na zakázanie predaja antibiotík bez lekárskych predpisov by tento ukazovateľ mohla znížiť,“ tvrdí Johan Hjertqvist, zakladateľ a prezident HCP. To by podľa neho pre bezpečnosť pacientov znamenalo viac ako väčšina ďalších vecí, v ktorých sa EÚ angažuje.

EHCI sa stal hodnotiacim štandardom pre európsku zdravotnú starostlivosť. Vydanie z roku 2012 podáva hodnotenie 34 štátnych zdravotných systémov prostredníctvom 42 ukazovateľov pokrývajúcich päť oblastí, ktoré majú pre konzumentov zdravotnej starostlivosti kľúčový význam: práva a informovanie pacientov, čakacie doby na liečenie, výsledky liečenia, prevencia/ rozsah a dosah poskytovaných služieb a farmaceutické prípravky. Tento Index sa zostavuje s pomocou kombinácie verejnej štatistiky, pacientskych ankiet a nezávislého výskumu prevádzaným zakladateľom, ktorým je švédsky think-tank HCP (Health Consumer Powerhouse). EHCI 2012 bol zostavený s pomocou neobmedzených grantov od EFPIA (Európska federácia farmaceutického priemyslu), Pfizer Inc, Novartis SA a Medicover SA.

Súvisiace články

Aktuálne správy