Eurozóna zaznamenala v marci obchodný prebytok 8,5 miliardy eur

Brusel 16. mája (TASR) – Bilancia zahraničného obchodu eurozóny skončila v marci 2012 s prebytkom 8,5 miliardy eur. To je o 1 miliardu viac, ako v rovnakom mesiaci minulého roka a podstatne vyššie kladné saldo, ako februárových 2,3 miliardy eur. Uvádza vo svojom prvom odhade európsky štatistický úrad Eurostat.
Export zo 17 krajín, ktoré zaviedli spoločnú európsku menu, sa po očistení od sezónnych vplyvov v marci znížil medzimesačne o 0,9 % a import o 1,1 %.
Celá Európska únia (EÚ) zaznamenala v marci deficit obchodnej bilancie vo výške 6,7 miliardy eur, čo je menší schodok ako 11,8 miliardy eur v rovnakom období vlaňajšieho roka. Na porovnanie vo februári 2012 vykázala EÚ obchodný deficit 12 miliárd eur. Vývoz z únie sa v marci medzimesačne znížil o 0,2 % a import o 0,9 %.
Eurostat zároveň zverejnil podrobné údaje týkajúce sa obchodnej bilancie EÚ za prvé dva mesiace 2012. Z nich vyplýva, že v oblasti obchodu s energiami sa schodok únie zvýšil na 70,3 miliardy eur z 61,6 miliardy eur v prvých dvoch mesiacoch 2011. Čo sa ale týka priemyselných výrobkov, dosiahla EÚ v sledovanom období opäť prebytok 41,4 miliardy eur, ktorý je vyšší ako 26,9 miliardy eur za prvé dva mesiace 2011.
Vývoz z EÚ do väčšiny krajín, ktoré sú jej kľúčovými partnermi sa od začiatku januára do konca februára zvýšil. S výnimkou Turecka, kde klesol o 4 % a Indie (-1 %), zatiaľ čo v prípade Nórska stagnoval. V sledovanom období pritom najviac vzrástol export z EÚ do Švajčiarska (29 %), Ruska (22 %) a Brazílie (20 %).
Čo sa týka dovozu, za prvé dva mesiace roka najvýraznejší nárast zaznamenal import z Nórska (14 %), Ruska a USA (zhodne o 12 %), a naopak, najviac sa znížil dovoz z Japonska a Turecka (zhodne o 3 %).
Spomedzi členských štátov únie najväčší obchodný prebytok zaznamenalo za prvé dva mesiace Nemecko s 27,8 miliardami eur. Najväčší deficit zaknihovala Británia, konkrétne 23,7 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy