Španielsky premiér vyzval Európsku úniu na obranu eura

Madrid 16. mája (TASR) – Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes vyzval predstaviteľov Európskej únie, aby sa "jasne a presvedčivo" postavili na obranu spoločnej európskej meny. Urobil tak potom, ako úrok z 10-ročných španielskych dlhopisov vzrástol na nový rekord.
Situácia Španielska je "veľmi komplikovaná" práve pre vysoké náklady na obsluhu dlhu, povedal Rajoy novinárom na tlačovej konferencii. Napriek tomu trvá na tom, že vláda realizuje správne opatrenia na vyriešenie problematickej situácie krajiny. Európska únia by preto podľa neho mala vyslať jasný signál na obranu eura a udržateľnosť verejných dlhov všetkých krajín eurozóny.
Úrok z kľúčových španielskych 10-ročných dlhopisov dnes vzrástol na takmer 6,5 % z utorkovej hodnoty okolo 6,3 %. Na porovnanie, úrok z 10-ročných nemeckých dlhopisov klesol a priblížil sa k hranici 1,4 %. Podľa analytikov sú dôvodom rastu výnosov španielskych dlhopisov zvyšujúce sa obavy trhov z vývoja situácie v Grécku, kde sa nepodarilo zostaviť vládu a krajinu čakajú nové voľby.

Súvisiace články

Aktuálne správy