Vystúpenie Grécka z eurozóny by stálo Francúzsko vyše 66 mld. eur

Paríž 15. mája (TASR) – Vystúpenie Grécka z eurozóny by francúzskych daňových poplatníkov stálo 66,4 miliardy eur. Navyše by bankový systém krajiny musel odpísať úvery za 20 miliárd eur, vyplýva zo štúdie lillskej IESEG School of Management.
Podľa Erica Dora, šéfa výskumu IESEG School of Management, odchod Atén z menovej únie by spôsobil, že aj ostatné štáty eurozóny by prišli prinajmenšom o časť svojich pohľadávok voči Grécku. Ide o biletarálne úvery, ktoré Grécko dostalo od Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), grécky dlh, ktorý vlastní Európska centrálna banka (ECB) a záväzky Grécka v rámci transeurópskeho zúčtovacieho systému Target2, využívaného pri cezhraničných platbách v eurosystéme, uvádza sa v štúdii.
Francúzsky podiel sa rovná pätine celkovej sumy a dosiahol by 66,4 miliardy eur, uviedol Dor. „Krach len málokedy spôsobí, že veritelia prídu o všetko. Straty môžu byť len zlomkom z tohto horného limitu, ale v každom prípade by zrejme dosiahli niekoľko desiatok miliárd eur.“
Dor tiež odhadol, že celková angažovanosť francúzskych bánk v Grécku predstavuje 39,7 miliardy eur. Ak by Atény opustili eurozónu, ich nová mena by devalvovala približne o 50 %, čo by pre francúzske banky znamenalo straty 19,8 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy