Rast slovenskej ekonomiky v 1. štvrťroku pozitívne prekvapil

Bratislava 15. mája (TASR) – Rast slovenskej ekonomiky v 1. štvrťroku 2012 pozitívne prekvapil analytikov. Hrubý domáci produkt sa v stálych cenách v porovnaní s posledným štvrťrokom 2011 zvýšil o 0,8 %, pričom v medziročnom porovnaní sa rast spomalil z 3,4 % na 3,1 %. "Trh pritom v priemere očakával spomalenie medziročného rastu HDP až na 1,8 %," informoval dnes analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák.
Podľa makroekonóma VÚB Andreja Aradyho, povedie lepší výsledok hospodárstva za prvé 3 mesiace tohto roka aj ku prehodnoteniu odhadu rastu slovenskej ekonomiky za celý rok 2012. Navzdor celoeurópskemu poklesu sa navyše zlepšuje so silnejším ekonomickým rastom aj nálada v slovenskej ekonomike. "No riziká smerom nadol ostávajú stále výrazné. Tak na strane zahraničného dopytu, ako aj na strane domáceho dopytu, kde náladu spotrebiteľov míňať ťaží vysoká miera nezamestnanosti," uviedol Arady.
Externé riziká podľa Koršňáka zvyšuje neistota prameniaca z volieb v Grécku. Z tohto dôvodu zatiaľ UniCredit Bank Slovakia odhad rastu slovenskej ekonomiky na tento rok nemení. "Ponechávame náš odhad na úrovni 2,4 %. V prípade, že sa problémy Grécka podarí vyriešiť bez zásadnejšieho dopadu na ostatné ekonomiky eurozóny, riziká našej prognózy budú vychýlené smerom nahor," dodal Koršňák.
Keďže detailná štruktúra HDP bude k dispozícii až 6. júna, analytici predpokladajú, že ekonomiku ťahal najmä zahraničný dopyt. Ten bol podporený rastom automobilového priemyslu. "Maloobchodné tržby však naznačili, že aj spotreba domácnosti sa mohla vrátiť k rastu," podotklo Arady.

Súvisiace články

Aktuálne správy