Potravinová banka je schopná rozdať aj zvyšnú potravinovú pomoc

Potravinová banka Slovenska (PBS), ktorá ma na starosti distribúciu múky a cestovín najodkázanejším osobám v rámci programu potravinovej pomoci, je podľa rezortu pôdohospodárstva pripravená pokračovať v distribúcii. Predseda PBS Marko Urdzík totiž na rokovaní s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) deklaroval, že jeho organizácia má kapacity na to, aby zvyšných 3 500 ton potravinovej pomoci rozdala. Štát však v súčasnosti nevie, či bolo týchto 3 500 ton bolo vôbec vyrobených.

Spoločnosť Euromills, ktorá mala na starosti výrobu múky a cestovín, totiž nechce pustiť zamestnancov PPA do skladov na kontrolu. Následne mala firma zmluvu s ministerstvom vypovedať a požadovať vrátenie zábezpeky 1,2 mil. eur. PPA mala totiž podľa televízie Markíza podpísať s firmou Euromills 25. novembra minulého roku dodatok, podľa ktorého si štát mal potraviny prevziať do 27. februára a ak sa tak nestane, zmluva sa považuje za splnenú. Do konca februára si potraviny nikto neprevzal a firma preto potraviny nedodala a zároveň si nárokuje vrátenie zábezpeky, ktorú pred plnením zmluvy poskytla štátu ako záruku. Samotnú pšenicu, z ktorej sa mali potraviny vyrobiť, zaplatila Európska únia.

Exminister hospodárstva Zsolt Simon sa pamätá, že bol podpisovaný dodatok, aký bol jeho obsah, sa však nepamätá. Tvrdí, že firme by mal štát vziať peniaze, ktoré zložila ako zábezpeku. To však podľa dodatku nie je možné. Rezort pôdohospodárstva podľa hovorkyne Magdy Tóth Želeňákovej vzniknutú situáciu analyzuje. Simon vyslovil podozrenie, že firma potraviny v skutočnosti vôbec nevyrobila. „Máme podozrenie, že v skladoch žiadne potraviny nenájdeme,“ dodala Tóth Želeňáková.

Súvisiace články

Aktuálne správy