Väčšina opozície chce,aby použitie eurovalu 2 schvaľovala NR SR

K dohode opozície sa odmietla pripojiť SaS

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 15. mája (SITA) – Štyri opozičné poslanecké kluby v utorok spolu predložili do parlamentu návrh, ktorým chcú zaviazať vládu, aby každý návrh na použitie prostriedkov z eurovalu 2 prerokovala a schválila najprv Národná rada SR. S iniciatívou prišla v pondelok SDKÚ-DS. K nej sa pridali kresťanskí demokrati, poslanci Obyčajných ľudí a nezávislých osobností a strany Most-Híd. K opozičnému návrhu sa odmietla podľa Ľudovíta Kaníka pripojiť najmenšia opozičná strana SaS.

Ako uviedol pre agentúru SITA predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, samotný vznik stabilizačných mechanizmov nemusí znamenať správne využitie týchto nástrojov. „Rozhodujúce je, akým spôsobom sa budú tieto finančné prostriedky používať. Nepovažujeme za správne, aby sa tieto finančné prostriedky používali na pomoc krajinám, ktoré odmietajú robiť nevyhnutné úsporné opatrenia, odmietajú samy hľadať riešenia a spolupracovať s európskymi inštitúciami, ako je to v prípade Grécka,“ zdôraznil Kaník.

   Zámerom SDKÚ-DS vždy bolo podľa Kaníka vytvoriť dostatočne silný nárazníkový mechanizmus, ktorý však nemá za cieľ pri živote udržiavať to, čo nie je udržateľné a pomáhať krajinám, ktoré si nechcú pomôcť samy, ale obrániť predovšetkým našich občanov. Podľa neho musíme byť obozretní pri nakladaní s finančnými prostriedkami našich občanov, ktorými prispievame do eurovalu 2. „Ten má slúžiť na obranu spoločnej meny eura a stabilizáciu situácie v eurozóne,“ dodal. NR SR by mala vysloviť súhlas so zriadením eurovalu 2 tento týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy