SaS zmenu Lisabonskej zmluvy kvôli eurovalu nepodporí

Podľa poslancov SaS o nezmyselnosti ochranných mechanizmov hovorí aj situácia v krachujúcom Grécku, ktoré môže napokon eurozónu opustiť

Opozičná SaS odmieta podporiť návrh na zmenu Lisabonskej zmluvy, ktorá má umožniť členským štátom zriadiť Európsky mechanizmus pre stabilitu, teda takzvaný trvalý euroval. „Nikam to nevedie. Dva roky sa bruselskí politici snažia vyriešiť krízu a za tieto dva roky je všetko len horšie,“ povedal na utorňajšom brífingu predseda SaS Richard Sulík. O návrhu na zmenu Lisabonskej zmluvy začal parlament rokovať v utorok.

Podľa poslancov SaS pritom o nezmyselnosti ochranných mechanizmov hovorí aj situácia v krachujúcom Grécku, kde chaos na politickej scéne môže napokon viesť k ďalším voľbám a po nich k odmietnutiu úsporných opatrení. Práve tie boli podmienkou pomoci Grécku. A nie je vylúčené, že Grécko napokon eurozónu opustí. „Podporiť zmenu Lisabonskej zmluvy by bola asistovaná samovražda,“ dodal Sulík.

Podľa predsedu SaS pritom odchod Grécka z eurozóny môže pre Slovensko znamenať, že príde o vyše 2 mld. eur. Má ísť o podiel zo sumy, ktorým Slovensko ručí za pomoc Grécku. „V prípade, že Grécko vystúpi z eurozóny, čo sa môže kľudne stať, budú tieto peniaze jednoducho stratené. Je najvyšší čas prestať s týmto šialenstvom a vyzývame vládu Roberta Fica, aby nepodporila zmenu Lisabonskej zmluvy, aby prestala s týmto servilným správaním voči Bruselu,“ tvrdí Sulík.

Parlament o zmene Lisabonskej zmluvy, ktorá umožní zriadenie Európskeho mechanizmu pre stabilitu, teda trvalého eurovalu, začal rokovať v utorok popoludní. Samotná zmluva o novom eurovale by mala byť predložená do niekoľkých týždňov. Trvalý euroval má pomáhať štátom, ktoré nebudú schopné financovať svoj dlh na finančných trhoch a na rozdiel od dočasného eurovalu budú do neho členské štáty vkladať aj hotovosť.

Návrh na schválenie tejto zmeny Lisabonskej zmluvy pritom kabinet Ivety Radičovej schválil ešte v auguste minulého roka, na program rokovania parlamentu sa však zatiaľ nedostal. Návrh je však potrebné ratifikovať počas roka 2012, keďže účinnosť prijatých zmien zmluvy o únii je plánovaná od 1. januára budúceho roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy