Odchod z eurozóny by bol pre Grékov katastrofou

Peking 15. mája (TASR) – Grécko musí zostať súčasťou eurozóny. Prípadný návrat k drachme by bol pre Grékov "katastrofou," povedal dnes v Pekingu bývalý grécky premiér Kostas Simitis.
"Musíme zostať v eurozóne, to je bez diskusie," povedal Simitis na fóre o európskej dlhovej kríze a jej vplyve na spoluprácu medzi Čínou a Európskou úniou. "Predstavy o prípadnom návrate k drachme sú úplne nereálne," dodal s tým, že prípadný náhly odchod z eurozóny si vyžiada uzatvorenie bánk na minimálne tri mesiace, dokiaľ sa urobia potrebné úpravy spojené so zmenou, pričom sa odvolal na názor "expertov".
"Zatvoriť banky na tri mesiace, to je predsa nonsens. Už len keď dôjde k zatvoreniu na viac než tri dni, tak bankám hrozia nájazdy zo strany obyvateľstva," dodal.
Podľa člena Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Patricka Honohana je však prípadný odchod Grécka z eurozóny "technicky" zvládnuteľný, povedie však k poklesu dôvery v menovú úniu. "Nie je to fatálna záležitosť, no určite tým eurozóna na atraktívnosti nezíska," dodal.
Simitis je presvedčený, že Grécko euro udrží a politickým stranám sa podarí do určitej miery prepracovať tvrdé podmienky dohodnuté s Európskou úniou. "Momentálne sa tomu EÚ síce bráni, no po určitom čase, ako to často býva, bude súhlasiť," dodal bývalý grécky premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy