Poľsko aj napriek problémom eurozóny naďalej plánuje prijať euro

Ottawa 15. mája (TASR) – Poľsko má stále záujem o prijatie eura, napriek tomu, že reputácia eurozóny sa v dôsledku dlhovej krízy zhoršila. Povedal to v pondelok (14.5.) počas návštevy Kanady poľský predseda vlády Donald Tusk.
„V tomto smere sa nič nemení,“ povedal Tusk na spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Stephenom Harperom v Ottawe. „Jediné, čo sa zmenilo, je momentálna reputácia eurozóny. Tá sa v posledných rokoch jednoznačne zhoršila,“ dodal s tým, že Grécko je v súčasnej politickej situácii veľkým otáznikom a očakávania gréckeho obyvateľstva sú dosť rozporuplné.
„Najdôležitejšou otázkou dnešných dní nie je to, čo my plánujeme urobiť v súvislosti s Gréckom, ale skôr to, čo mienia urobiť samotní Gréci. A v tomto smere zatiaľ odpoveď nemáme,“ povedal Tusk.
Podľa neho by Európska únia mala pokračovať v ekonomickej a politickej integrácii, pričom jedným z prvkov tejto integrácie by mala byť práve jednotná mena. „Spoločná mena má však zmysel len vtedy, ak existujú jednotné pravidlá, pričom tieto pravidlá všetky členské štáty aj dodržiavajú,“ dodal poľský premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy