Španielsko vyzýva Grécko, aby pokračovalo v reformách

Madrid/Brusel 14. mája (TASR) – Neistota okolo budúcnosti spoločnej európskej meny, z dôvodu gréckeho politického patu, prehlbuje problémy Španielska. Financovanie Španielska sa zdražuje a španielske burzy prudko oslabujú. Preto španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo vyzval grécke politické strany, aby sa čo najrýchlejšie dohodli a vytvorili vládu. Varoval, že v stávke je prežitie menovej únie.
"Najlepšou vecou, ktorú môže Grécko v súčasnosti urobiť pre svoje vlastné prežitie a pre prežitie európskej hospodárskej a menovej únie, je čo najrýchlejšie vytvorenie novej vlády a čo najrýchlejšie potvrdenie, že vláda bude plniť podmienky záchranných úverov," uviedol García-Margallo v Bruseli.
Investori sa boja o budúcnosť eurozóny. Hlavnou príčinou je politická situácia v Grécku, kde sa politické strany týždeň po voľbách nedokážu dohodnúť na vytvorení vlády. Trhy najviac znepokojuje, že voliči významne podporili strany, ktoré sú proti úsporným opatreniam a odmietajú medzinárodnú pomoc. Politická situácia ohrozuje plnenie podmienok stanovených medzinárodnými veriteľmi a pokračovanie v programe finančnej pomoci. To znamená, že Atény sa možno dostanú do platobnej neschopnosti a budú nútené opustiť menovú úniu, o čom stále častejšie hovoria aj vysokí predstavitelia krajín eurozóny.
Neistota, aký to bude mať vplyv na celú Európu, spôsobila, že trhy minulý týždeň prudko padali. Výrazne to zasiahlo práve Španielsko, ktoré je považované za ďalšieho kandidáta na finančnú pomoc. Dnes klesol madridský akciový index Ibex o 3,2 %, čo je viac než ostatné európske trhy. Okrem toho na sekundárnom trhu prudko vzrástlo úročenie španielskych vládnych dlhopisov. Výnos referenčného 10-ročného dlhopisu španielskej vlády dnes vyskočil o 0,26 percentuálneho bodu na 6,25 %, informovala firma FactSet. Na porovnanie, výnos 10-ročného nemeckého dlhopisu, ktorý je považovaný za bezpečnú investíciu, klesol na 1,44 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy