Nová kategorizácia priniesla vyššie doplatky a zdraženie liekov

Bratislava 14. mája (TASR) – Ceny v zdravotníctve rástli v apríli 2012 rýchlejšie než predpokladala Národná banka Slovenska (NBS). "V rámci cien zdravotníctva sa zvýšili ceny liekov predpísaných lekárom takmer o 11 % s príspevkom 0,10 percentuálneho bodu k celkovej inflácii," informovala dnes banka.
Zdraženie regulovaných cien liekov bolo dôsledkom ich novej kategorizácie. Niektoré lieky, ktoré boli podľa predchádzajúcej kategorizácie s doplatkom, sú po novom plne hradené pacientom.
Na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR vzrástli spotrebiteľské ceny merané národným indexom CPI v apríli medziročne o 3,6 % a medzimesačne o 0,3 %. Bolo to v súlade s odhadom NBS. Rýchlejšie, ako sa predpokladalo, rástli ceny pohonných látok. Ich úrovne dosiahli v apríli 2012 nové historické maximá.
V máji by malo podľa NBS pokračovať spomaľovanie medziročného rastu cien potravín a to vzhľadom na aktuálny a očakávaný vývoj cien agrokomodít. Určité spomalenie by mohli zaznamenať aj ceny pohonných látok v dôsledku očakávanej stabilizácie úrovne cien ropy na svetových trhoch. "V máji je preto možné očakávať mierne spomalenie medziročnej inflácie," informovala banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy