Rastúca nervozita na trhoch znížila cenu WTI k hranici 94 USD/barel

Londýn 14. mája (TASR) – Ceny ropy dnes zaznamenali prudký pokles, keď rastúca nestabilita v Grécku a nepriaznivé ekonomické správy z Číny, ktorá je ťahúňom svetovej ekonomiky, zvýšili obavy trhov o vývoj dopytu po surovine.
Najskôr koncom minulého týždňa Čína oznámila, že priemyselná produkcia vzrástla v apríli medziročne len o 9,3 %, čo znamená najpomalší rast od roku 2009. Analytici očakávali rast o viac než 12 %.
K tomu sa pridali správy z gréckej politickej scény. Líder Zjednotenej radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexis Tsipras v nedeľu (13.5.) odmietol pozvanie prezidenta na dnešné posledné kolo koaličných rokovaní a posunul tak krajinu bližšie k novým parlamentným voľbám.
Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla do 13.17 h SELČ o 1,86 USD na 94,27 USD (72,83 eura) za barel (159 litrov). Cena severomorskej ropnej zmesi Brent zaznamenala pokles o 1,69 USD na 110,57 USD/barel, pričom v priebehu dňa klesla o viac než 2 USD a priblížila sa k uzatvoreniu dnešného obchodovania na najnižšej úrovni od 25. januára. Na začiatku marca sa barel Brentu ešte predával za 128 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy