Štát si opäť požičiava na domácom trhu

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity má na pondelok naplánovanú opäť aukciu dvoch dlhopisov. V prevej predala cenné papiere za vyše 320 mil. eur, v druhej za viac ako 150 mil. eur.

Správa „FINANCIE: Štát si opäť požičiava na domácom trhu,“ rozšírená a aktualizovaná o výsledok druhej aukcie na konci prvého a v treťom odseku.

BRATISLAVA 14. mája (SITA) – Štát si po úspešnom predaji dlhopisov v zámorí opäť požičiava aj na domácej pôde. V pondelok má Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity na programe dve aukcie štátnych bondov. V prvej z nich predala päťročné dlhopisy za 321,7 mil. eur, čo bol vyše dvojnásobok pôvodne odhadovanej hodnoty akceptovaných ponúk na úrovni 150 mil. eur. V druhej aukcii dlhopisov splatných v novembri 2016 štát predal cenné papiere za 151,1 mil. eur, čo bol opäť vyše dvojnásobok pôvodne predpokladanej úrovne. Tá bola totiž 75 mil. eur.

Dopyt v prvej aukcii päťročných cenných papierov pritom dosiahol 512,2 mil. eur, z čoho zahraniční investori chceli nakúpiť slovenské bondy za 186,5 mil. eur. Napokon na nerezidentov z celkovej akceptovanej sumy takmer 322 mil. eur pripadlo 54 mil. eur. V tomto prípade štát predával dlhopisy pri priemernej cene 2,6356 % p.a., kým investori požadovali priemerný úrok 2,6872 % p.a.

V druhej aukcii celkový dopyt dosiahol 281,4 mil. eur, z toho zo strany nerezidentov bol prihlásený dopyt za 116 mil. eur. Do portfólií zahraničných investorov napokon z tejto aukcie poputujú slovenské bondy za 71 mil. eur. Priemerná cena, za ktorú štát v tejto aukcii predával, bola 94,0115 % hodnoty dlhopisu. Investori v prihlásenom dopyte požadovali v priemere cenu na úrovni 93,7106 %.

Slovensko tak pomaly finišuje so zabezpečovaním tohtoročných potrieb financovania dlhu. Už po minulotýždňovom predaji dlhopisov v USA za 1,5 mld. USD totiž minister financií Peter Kažimír vyhlásil, že tohtoročná potreba financovania na úrovni zhruba 7 mld. eur tým bola naplnená na 90 %. ARDAL má však ešte tento rok naplánovaných ďalších sedem aukcií na domácom trhu a štát sa nebráni ani ďalšej emisii na niektorom zo zahraničných trhov. Môže tak získať prostriedky už na financovanie svojich potrieb v budúcom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy