EMED sa dohodla so Slaviou TOOLS, že v prípade ťažby zlata firmu presťahujú

Detva 14. mája (TASR) – Firma EMED Mining, materská spoločnosť slovenskej pobočky EMED Slovakia, oznámila podpísanie dohody o spolupráci s firmou Slavia TOOLS, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti ložiska zlata na Bielom vrchu pri Detve. Ide tak o krok, ktorý banskú spoločnosť posúva k plánovanej ťažbe zlata.
Areál firmy Slavia TOOLS sa totiž nachádza na území, ktoré EMED nevyhnutne potrebuje pre zamýšľanú ťažbu vzácneho kovu. Obsahom dohody je finančné zabezpečenie presťahovania firmou EMED Mining do novovybudovaných priestorov v rámci regiónu a následná transformácia súčasných priestorov firmy Slavia TOOLS podľa potrieb ťažobnej spoločnosti tak, aby sa stala súčasťou infraštruktúry prevádzky.
Obidve spoločnosti podpísali dohodu s dôrazom na zachovanie súčasných pracovných miest a zároveň aj zvyšovanie pracovných príležitostí v regióne, píše sa v správe, ktorú ťažobná spoločnosť zverejnila na svojej internetovej stránke.
"Privítali sme spoluprácu s firmou EMED Mining. Znamená to, že budeme spoločne pracovať na vygenerovaní nových pracovných príležitostí v regióne. Táto dohoda je víťazstvom pre Sláviu TOOLS, pre miestne obyvateľstvo a aj pre firmu EMED Mining. Je znakom napĺňania spoločných cieľov," povedal generálny riaditeľ Slavia TOOLS Halil Erdal Parlar.
"Spomínaná dohoda je dôležitým krokom pri eliminácii rizika v rozvoji projektu ťažby zlata na Bielom vrchu. S cieľom zvýšiť porozumenie tohto komplikovaného projektu v dotknutom regióne už v tejto počiatočnej fáze sa naša firma dobrovoľne rozhodla zadať spracovanie dvoch dôležitých štúdií a to Predbežnú štúdiu sociálnych dosahov a Predbežnú technicko-ekonomickú štúdiu," uviedol generálny riaditeľ EMED Mining Harry Anagnostaras-Adams.
Proti ťažbe zlata na Bielom vrchu sa už od jeho oznámenia vlani v lete stavajú obyvatelia i samosprávy v celom regióne. Naposledy v apríli protestovalo proti ťažbe pred kanceláriou spoločnosti v Detve okolo 800 odborárov z PPS Detva, ako aj obyvatelia mesta. Na zhromaždení prijali vyhlásenie, v ktorom odmietli ťažbu.

Súvisiace články

Aktuálne správy