Euroskupinu čakajú ťažké politické debaty o Grécku a Španielsku

Brusel 14. mája (TASR) – Ministri financií krajín eurozóny (Euroskupina), ktorí sa stretnú na pravidelnom zasadnutí v Bruseli, budú mať dnes poobede a večer "ťažké politické rokovania" o Grécku a Španielsku, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje z EÚ.
Hlavným heslom dnešného stretnutia, na ktorom sa neočakáva prijatie nejakého stanoviska, bude takzvaný "Grexit", čo je slovná hračka z anglického výrazu pre odchod Grécka z eurozóny (Greek exit).
Ministri financií eurozóny sú po dramatickom povolebnom vývoji udalostí v Grécku, kde nemá kto zostaviť vládu proeurópskej finančnej zodpovednosti, čoraz viac náchylní myšlienke odchodu tejto krajiny zo spoločnej menovej únie. Je viac ako pravdepodobné, že eurozóna aj dnes vyzve politických lídrov z Atén, aby sa dohodli na zostavení vlády, avšak jednotlivé hlasy politikov z krajín EÚ už celkom otvorene pripúšťajú možnosť zoštíhlenia eurozóny na úkor Grécka so spresnením, že nikto túto krajinu nebude držať v eurozóne proti jej vôli.
Spomedzi ministrov financií je už známy výrok nemeckého predstaviteľa Wolfganga Schäubleho, ktorý uviedol, že nemožno nútiť Grékov, aby zotrvávali v eurozóne, ale aj napriek tomu, že si to nemecká vláda neželá, musí sa na túto možnosť pripraviť. Nemecký týždenník WirtschaftsWoche vypočítal, že "Grexit" bude stáť Nemcov okolo 77 miliárd eur v podobe nezaplatených dlhov zo strany Grécka.
"Rozvod nie je nikdy ľahký. Ale priateľský rozchod, ak k tomu naozaj dôjde, bude možný, aj keď budeme ľutovať, že sa to stalo," uviedol v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Financial Times belgický politik a senátor Luc Coene, ktorý je guvernérom Belgickej centrálnej banky a členom a belgickým zástupcom v Európskej centrálnej banke.
Druhou vážnou témou pre dnešnú Euroskupinu je Španielsko, ktoré v čase ekonomickej recesie a vysokej nezamestnanosti nedokáže dodržať stanovený rozpočtový deficit na tento rok. Španielsku preto hrozia sankcie zo strany EÚ, čomu sa však španielska vláda snaží predísť novou reformou podkapitalizovaného bankového sektora.
Komisár EÚ pre ekonomické a menové záležitosti Olli Rehn, ktorý sa zúčastní aj na dnešnej Euroskupine, v nedeľu (13.5.) uviedol, že Európska komisia privítala španielsku reformu bankovníctva a bude s Madridom úzko spolupracovať na detailoch reformy, aby sa podarilo vyvrátiť podozrenia o nestabilite bankového systému v tejto krajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy