Maďarsko sa musí dostať z pasce dlhovej špirály, tvrdí Martonyi

Budapešť 14. mája (TASR) – Zásadným záujmom Maďarska je, aby sa dostalo z pasce dlhovej špirály, vyhlásil dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi.
„Ak nedokážeme znížiť dlh, nedokážeme zabezpečiť ani hospodársky rast a vytvárať pracovné miesta. Musíme sa v každom prípade zbaviť tejto ťarchy,“ konštatoval šéf maďarskej diplomacie, ktorý vyjadril nádej, že 22. júna ministri financií Európskej únie zrušia rozhodnutie o pozastavení vyplácania z kohézneho fondu Maďarsku. „Znamenalo by to, že maďarské hospodárstvo je v podstate v poriadku,“ dodal Martonyi.
Podľa ministra by bolo potrebné, keby EÚ prijala nové opatrenia stimulujúce hospodársky rast v únii, je však dôležité, aby tieto neohrozovali politiku znižovania zadlženia.
EÚ nariadila 22. februára pozastavenie finančnej pomoci Maďarsku vo výške 495 miliónov eur v dôsledku zlyhania Budapešti pri znížení rozpočtového deficitu v súlade s jej požiadavkami. Ide o prvý prípad, keď EÚ uplatnila trest v podobe zrušenia prístupu ku Kohéznemu fondu EÚ – finančnej pomoci dostupnej chudobnejším členským krajinám na projekty rozvoja infraštruktúry.

Súvisiace články

Aktuálne správy