Rast cien sa v apríli zmiernil na 3,6 %

V medzimesačnom porovnaní v apríli oproti marcu spotrebiteľské ceny stúpli o 0,3 %

Správa „CENY: Rast cien sa v apríli zmiernil na 3,6 %,“ rozšírená o komentár Národnej banky Slovenska v siedmom odseku.

BRATISLAVA 14. mája (SITA) – Rast cien sa v apríli zmiernil. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž inflácia meraná národnou metodikou vo štvrtom mesiaci tohto roka dosiahla 3,6 %, kým v marci predstavovala 3,8 %. V priemere za prvé štyri mesiace tak inflácia dosiahla 3,8 %. Medzimesačný rast zostal rovnaký ako v marci, teda na úrovni 0,3 %.

Na medziročnom náraste inflácie sa podieľali predovšetkým ceny dopravy, ktoré stúpli o 8 %, v zdravotníctve s rastom o 6 %, vzdelávania s 5,8 % a ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, ktoré vzrástli o 4,5 %. Oproti vlaňajšiemu aprílu boli drahšie aj rozličné tovary a služby o 3,8 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 3,3 %, alkoholické nápoje a tabak o 3,1 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 2,9 %, odevy a obuv o 2 %, rekreácia a kultúra o 1,5 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,7 %. Klesli len ceny poštových a telekomunikačných služieb o 0,2 %.

V medzimesačnom porovnaní sa v apríli oproti marcu zvýšili ceny v zdravotníctve o 2,2 %, za odevy a obuv o 2,1 %, doprava o 0,6 %, rozličné tovary a služby o 0,4 %, bývanie a energie, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu, vzdelávanie a hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Znížili sa ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,4 %, potravín a nealkoholických nápojov o 0,1 %. Na marcovej úrovni zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb a ceny rekreácie a kultúry.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, v apríli spomalila z marcových 2,9 % na 2,4 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, sa na medziročnej báze rovnako zmiernila z marcových 2,7 % na aprílových 2,6 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia v apríli na úrovni 0,3 %, pričom čistá inflácia dosiahla 0,4 %.

„K spomaleniu medziročného rastu cien v apríli prispelo spomalenie rastu cien potravín a tzv. dopytovej inflácie. Naopak, zrýchlil sa rast regulovaných cien,“ uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Regulované ceny pritom v apríli ťahali nahor predovšetkým ceny liekov, ktoré medzimesačne stúpli o 6,8 %.

V apríli sa ešte držali vyššie aj ceny dopravy napriek poklesu cien ropy na svetových trhoch. V ďalších mesiacoch by sa to však mohlo zmeniť. „Ďalší pokles cien ropy Brent pritom napovedá v nasledujúcich mesiacoch opätovné spomalenie rastu pohonných hmôt pre spotrebiteľov, čo sa môže prejaviť tak v pomalšom raste cien dopravy, ako aj v pomalšom raste koncových cien prepravovaných tovarov,“ konštatoval Andrej Arady z VÚB banky.

Národná banka Slovenska (NBS) so spomalením inflácie v apríli počítala. V rámci štruktúry prekvapil len rast regulovaných cien a pohonných látok, ktorý však tlmil vývoj cien potravín. V máji centrálna banka očakáva pokračovanie spomaľovania medziročného rastu cien potravín vzhľadom na aktuálny a očakávaný vývoj cien agrokomodít. „Určité spomalenie by mohli zaznamenať aj ceny pohonných látok v dôsledku očakávanej postupnej stabilizácie úrovne cien ropy na svetových trhoch. V máji je preto možné očakávať mierne spomalenie medziročnej inflácie,“ konštatuje sa v komentári NBS.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo vlani k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž v roku 2011 dosiahol 3,9 %, čo bolo v súlade s očakávaniami rezortu financií. Najvýraznejšie pritom vlani rástli ceny dopravy, energií, potravín a vzdelávania. V tomto roku ministerstvo financií počíta so spomalením rastu cien na 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy