Euro konečne smeruje tam, kam patrí

Slabší kurz meny prispeje z dlhodobého hľadiska k riešeniu situácie v Európe.

O kontroverznej monetárnej politike zo strany ECB v rokoch 2008 ale aj 2011 som písal tu aj tu. Vďaka príliš reštriktívnej politike menový pár eurusd totiž v posledných rokoch dlhodobo atakoval najskôr úrovne okolo 1,6, neskôr 1,5, čo okrem znižovania inflácie v EÚ zabíjalo export najmä krajín PIGS, ktorých cestovný ruch, ale aj iné odvetvia silným kurzom eura trpeli nielen tým, že vývoz ich výrobkov a služieb bol umelo predražovaný, ale aj tým, že domáca spotreba častokrát pred domácimi výrobkami uprednostňovala výrobky z dovozu, ktoré silné euro zlacňovalo.

Vďaka zmene na čele ECB na jeseň minulého roka euro konečne vďaka menej reštriktívnej politike ECB zamierilo tam, kam patrí. Kurz 1,15 až 1,2 eurusd je dlhodobým 200-mesačným priemerom. Slabší kurz eura dočasne zvýši infláciu v Európe najmä prostredníctvom drahšej ropy, ktorá sa na svetových trhoch obchoduje najmä v dolároch, z dlhodobého hľadiska však prispeje k riešeniu situácie v Európe.

Na amerických akciových trhoch sme aktuálne svedkami zatiaľ miernej jarnej korekcie do 10 percent, ktorá je typická pre štvrtý rok funkčného obdobia prezidentov v posledných niekoľkých desaťročiach. Aktuálne klesajúca cena ropy, ktorá by vďaka extrémnym dodávkam ropy zo strany Saudskej Arábie, ktorej princ Al-Waleed Bin Talal sa v januári vyjadril, že cena ropy nad 100 dolárov za barel v prípade londýnskej ropy je pre nich dlhodobo neakceptovateľná a aj proti záujmom Saudskej Arábie, dáva priestor pre opätovný rast po skončení aktuálnej korekcie.

Aktuálnych 10,2 milióna barelov ropy denne je totiž objem, ktorý Saudská Arábia naposledy dodávala na svetové trhy v 80.rokoch. Pritom podľa vyjadrenia ministra pre ropu je ich rezerva ďalších 2,5 milióna barelov denne. Lacná ropa tak znamená lacný benzín, a viac peňazí v peňaženkách spotrebiteľov pred voľbami v USA. Nasledujúci graf znázorňuje vývoj amerických akciových trhov v 20.storočí počas 4.roka úradovania prezidentov USA v závislosti od členstva k strane a výsledku volieb.

Na záver by som rád spomenul stratu 2 miliardy dolárov, ktorú americký bankový gigant JPMorgan, jeden z víťazov krízy 2008, minulý týždeň predbežne oznámil. Šéf Jamie Dimon, najhlasnejší odporca znovuzavedenia zákazu činností investičného bankovníctva pre komerčné banky v USA, známeho pod názvom Volckerovo pravidlo, priznal, že touto stratou jeho oddelenie obchodov na vlastný účet napáchalo obrovské reputačné škody pre banku, ale aj sektor.

Už začiatkom apríla sa ozývali hlasy, že jeden z traderov v Londýne vybudoval na knihách JPMorgan derivátovú pozíciu viac ako 100 miliárd dolárov, ktorú nebude možné uzavrieť bez straty, čo predstavitelia JPMorgan popreli. Podobne ako Jon Corzine z MFGlobal na jeseň minulého roka či Richard Fuld z Lehman Brothers na jeseň v roku 2008. JPMorgan si našťastie chybu priznala už pri strate 2 miliardy dolárov a zbytočne neriskovala svoj vlastný kapitál aktuálne vo výške 120 miliárd dolárov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy