Šéf JPMorgan priznal, že banka urobila obrovskú chybu

New York 13. mája (TASR) – Americká investičná banka JPMorgan Chase minulý mesiac nereagovala správne na varovné signály. Uviedol to dnes jej šéf Jamie Dimon. Vyhlásil, že nepoznal rozsah problémov, keď v apríli odbil varovania vyhlásením, že ide len o búrku v pohári vody.
Banka však prišla v priebehu šiestich týždňov minimálne o 2 miliardy USD (1,54 miliardy eur) pre zle zvolenú stratégiu riadenia finančných rizík. Jej akcie sa od štvrtka (10. 5.) prepadli už o 10 %.
„Urobili sme hroznú do očí bijúcu chybu,“ povedal Dimon v rozhovore, ktorý dnes odvysielala televízna stanica NBC. „Neexistuje pre to žiadne ospravedlnenie,“ dodal.
Banka podľa Dimona utrpela stratu pri obchodovaní s takzvanými úverovými derivátmi, ktoré jej mali slúžiť ako zábezpeka proti finančným rizikám, a nie ako zdroj zisku.
Vládny výbor pre reguláciu predaja cenných papierov (Securities and Exchange Commission, SEC) už začal predbežné vyšetrovanie obchodných praktík banky a Dimon vyhlásil, že JPMorgan je otvorená vyšetrovaniu. Sľúbil tiež, že odhalí jadro problému a vezme si z tejto chyby ponaučenie.
JPMorgan sa stala terčom ostrej kritiky. Podobné praktiky stáli totiž pred tromi rokmi pri zrode globálnej finančnej krízy, ktorá prerástla do hospodárskej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy