W. Schäuble má záujem o post predsedu Euroskupiny

Berlín 13. mája (TASR) – Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble potvrdil, že je pripravený uchádzať sa o post predsedu Euroskupiny. Mandát súčasného šéfa neformálneho združenia ministrov financií, luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera totiž v júni končí a neplánuje sa znova uchádzať o tento post.
Samotný Juncker označil Schäubleho za ideálneho kandidáta. O tom, kto sa stane predsedom Euroskupiny, rozhodujú lídri členských štátov eurozóny. Schäuble pripomenul, že ako šéf rezortu financií najväčšej krajiny eurozóny "sa vždy aktívne podieľal" na riešení jej problémov.
"To je dôvod, prečo na rozdiel od mojich kolegov nehovorím, že za žiadnych okolností nemôžem zastávať funkciu jej predsedu. A nepočul som ani, že by niektorý z mojich kolegov povedal: Bože, len nie Schäuble," dodal minister, ktorý zopakoval, že je stále proti emisii spoločných európskych dlhopisov a proti tomu, aby Európska centrálna banka (ECB) tlačila nové peniaze na financovanie vládnych dlhov.
Šéf Euroskupiny predsedá pravidelným mesačným schôdzam ministrov financií eurozóny. Obsadenie tohto postu je medzi témami, o ktorých chce nemecká kancelárka Angela Merkelová rokovať 15. mája s novým francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom počas jeho prvej zahraničnej cesty, a to do Berlína.

Súvisiace články

Aktuálne správy