Taliani navrhli, ako ušetriť, najčastejšie chcú znížiť platy politikom

Rím 13. mája (TASR) – Ako môže Taliansko zredukovať obrovské verejné výdavky? Čo tak znížiť politikom platy a vziať im autá, nech cestujú verejnou dopravou? Práve tieto dva návrhy sa najčastejšie objavili v rámci internetového prieskumu na "objednávku" premiéra Maria Montiho.
Premiér totiž vyzval občanov, aby na internetovú stránku úradu vlády www.governo.it poslali svoje tipy na to, kde by mohol štát ušetriť 4,2 miliardy eur do konca tohto roka.
Celkovo sa do ankety zapojilo 95.000 Talianov a na vládnu stránku prišiel v priemere každé dve sekundy jeden návrh.
Respondenti sa najčastejšie sťažovali na to, koľko peňazí ide zo štátnej pokladnice na politikov, na ich relatívne vysoké platy, veľkorysé dôchodky a ďalšie výhody, napríklad exkluzívne a drahé limuzíny, v ktorých sa vozia.
"Navrhujem, aby všetci štátni úradníci povinne cestovali verejnou dopravou," napísal nemenovaný občan zo severotalianskeho mesta Mantua.
Práve výdavky štátu na politikov a vysokých úradníkov Talianov najviac poburujú. V krajine doslova panuje hlboká nedôvera k vládnej triede, ktorá sa zmieta v korupčných škandáloch. Úplatkárstvo je doslova "chronickou chorobou" talianskej politiky.
Medzi tipmi, ako ušetriť, však boli aj "konštruktívne" návrhy, napríklad využitie moderných technológií na urýchlenie a zjednodušenie verejnej správy alebo návrh reformy na odvoz a likvidáciu odpadu v mestách, ktoré má v mnohých regiónoch pod palcom mafia. Ľudia však upozornili aj na plytvanie na úradoch, tvrdia napríklad, že v niektorých úradoch sa kúri ešte aj v lete.
Podnety od občanov teraz vyhodnocuje 10-členný tím a výsledky sa chystá v najbližších dňoch predložiť vláde.
Premiér Monti koncom minulého roka odštartoval program prísnych úsporných opatrení, ktoré zahŕňajú aj znižovanie platov a dôchodkovú reformu, aby zredukoval štátny dlh Talianska.

Súvisiace články

Aktuálne správy