Zisk ropnej firmy TNK-BP klesol v 1. kvartáli o 16,9 % na 2,18 mld. USD

Moskva 13. mája (TASR) – Čistý zisk ropnej spoločnosti TNK-BP klesol v 1. kvartáli 2012 medziročne takmer o 17 %. Oznámila to tento týždeň firma, ktorá je spoločným podnikom britského ropného koncernu BP a skupiny ruských oligarchov. Dôvodmi sú podľa TNK-BP vyššie daňové zaťaženie a jednorazové náklady, ktoré nedokázala vykompenzovať ani zvýšená produkcia ropy z nových ložísk.
Čistý zisk za prvé tri mesiace tohto roka dosiahol podľa medzinárodných účtovných štandardov 2,18 miliardy USD (1,68 miliardy eur), čo medziročne znamená pokles o 16,9 %. Firma prvýkrát zverejnila svoje finančné výsledky podľa medzinárodných účtovných štandardov (IFRS).
Zisk pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou klesol medziročne o 9 % na takmer 3,61 miliardy USD, čo je dôsledok zvýšených investícií do rozvoja ložísk a do projektov na zvýšenie kvality rafinovaných produktov. Hodnota spomínaných investícií dosiahla asi 500 miliónov USD. Tržby sa zvýšili o 16,4 % na 16,09 miliardy USD, najmä vďaka vyšším cenám ropnej zmesi Urals a zvýšenému objemu produkcie.
Informovali o tom na svojich stránkach agentúra RIA Novosti a denník The Moscow Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy